Dečje odeljenje Čika Jova Zmaj – stara adresa, novi sadržaji

Izvor: RTS, 11.Dec.2018, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečje odeljenje "Čika Jova Zmaj" – stara adresa, novi sadržaji

Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj" posle petnaest godina vraćeno je na staru adresu, u Zmaj Jovinu 1, u zgradu Biblioteke gde je pre 87 godina otvorena prva izložba knjiga i crteža za decu i osnovana prva dečja i omladinska čitaonica u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Na radost zaposlenih i dece, ovo je za rad mnogo veći i prikladniji prostor od onoga u Hilandarskoj 7.
Dečje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odeljenje "Čika Jova Zmaj" posle petnaest godina vraćeno je na staru adresu, u Zmaj Jovinu 1, u zgradu Biblioteke gde je pre 87 godina otvorena prva izložba knjiga i crteža za decu i osnovana prva dečja i omladinska čitaonica u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. 

Na radost zaposlenih i dece, ovo je za rad mnogo veći i prikladniji prostor od onoga u Hilandarskoj 7. 
Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda, kaže da je Dečje odeljenje biblioteke grada "Zmaj" u svom starom prostoru tri puta većem od onoga u kome je bilo.
Kako kaže, ima odličan knjižni fond, sposobnost organizovanja radionica, besplatni internet, mesto u centru grada, kvalitetne bibliotekare.
"U ovom odeljenju pored klasičnih programa, radionica i susreta sa knjigom, storitejlinga, postoje mogućnosti kreativnih radionica sa našim lego robotima koji omogućavaju deci da ih programiraju, da se na jedan vrlo savremen način igraju sa tehnologijom", kaže Ninkov. 
Anđelki se biblioteka dopada jer ima razne knjige. 
"U ovoj biblioteci može da se igra, da se čita, možete da se družite i upoznajete se sa decom. Možete i da razgledate neke knjige, neke knjige vam se svide, neke su vam tužne, neke su verovatno dirljive i sve knjige su lepe na svoj način. Mi ovde pevamo, igramo, recitujemo, ovde ima muzike, ovde možete lepo da se zabavite", kaže Nikolina.
Marina se danas učlanila u biblioteku. Katarina kaže da je biblioteka lepa i da ima dosta knjiga za razliku od nekih drugih biblioteka.
"Dođite, deco, u ovaj prostor, u ovu biblioteku jer ima puno zanimljivih knjiga i puno naslova će možda da vam se svidi", poručila je Jovana.
Osim ovog specijalizovanog odeljenja koje se izdvaja programima koji se u njemu odvijaju, Biblioteka grada ima još pet odeljenja sa posebnim imenom i prostorom.
Inače, svaka od 60 biblioteka na teritoriji Beograda ima i fond knjiga za decu koja čine oko 45 odsto upisanih članova. O razvoju dečjih odeljenja od osnivanja do danas svedoči i monografija Branke Dragosavac. 
"Ova monografija praktično predstavlja omaž prvom bibliotekaru javne biblioteke u Beogradu i osnivaču dečjeg odeljenja Mariji Ilić Agapovoj i svim ostalim kolegama koji su se tokom ovih decenija do dana današnjeg bavili problemima dečjeg čitanja i dečjih biblioteka u celini", kaže Branka Dragosavac, autor knjige "Dečja odeljenja Biblioteke grada Beograda". 
Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj" otvoreno je radnim danima od osam do 20 časova, a subotom do 14 sati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.