Darko Tanasković poklonio 3.500 publikacija Adligatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2020, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darko Tanasković poklonio 3.500 publikacija Adligatu

Profesor Darko Tanasković poklonio je za svoj legat u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" više od tri hiljade i pet stotina publikacija iz svoje lične biblioteke, saopštili su iz Adligata.

Knjige su preuzete iz njegovog kabineta na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kojem je dugo predavao.

Profesor Tanasković je zbirku knjiga, časopisa i drugih materijala koje je poklonio, sakupljao duže od četrdeset godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Naročito su značajne zbirke publikacija turkologije i arabistike, među najboljim u regionu.

"Najviše materijala za zbirku turkologije nabavio sam dok sam bio ambasador u Ankari. Bilo je to više desetina kutija knjiga koje sam kasnije preneo u Beograd", kaže profesor Tanasković i dodaje da se raduje što ceh materijali važni za njegov postati deo kolekcije Adligata.

Pored knjiga, profesor Tanasković poklonio je i mnoštvo drugih predmeta: diplome, zahvalnice, fotografije sa značajnim ljudima koje je sretao tokom duge i uspešne karijere.

"Naročito su nam bile zanimljive fotografije sa papom, s obzirom na to da je profesor Tanasković bio ambasador u Vatikanu, ali i sa predsednicima i uglednicima raznih drugih država, na primer sa predsednikom Azerbejdžana, što je nama posebno interesantno s obzirom na zbirku o ovoj zemlji koju imamo..." kaže Lora Mitić, istoričarka umetnosti, jedna od zaposlenih na sređivanju i obradi primljenih materijala i dodaje.

Viktor Lazić predsednik Adligata kaže da velika većina materijala koje je poklonio profesor Tanaskovića ne može nigde da se nabavi.

"To su izuzetno retke knjige i časopisi i muzeološki veoma atraktivni predmeti. Profesor Tanasković je počasni član-osnivač Adligata. Nijednom profesoru nije lako da posle toliko godina napusti svoj kabinet na fakultetu. To je posebno slučaj sa profesorom Tanaskovićem, o kojeg se fakultet ogrešio. Sada dolazi novi period njegovog života i rada, a mi smo ponosni što ćemo se upravo mi brinuti o najdragocenijem što jedan profesor poseduje - njegovoj biblioteci", kazao je Lazić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Legat profesora Darka Tanaskovića bogatiji za više od 3.500 publikacija

Izvor: Blic, 02.Mar.2020

Profesor Darko Tanasković poklonio je za svoj legat u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ još više od tri hiljade i pet stotina publikacija iz svoje lične biblioteke. Knjige su preuzete iz njegovog kabineta na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kojem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.