Darko Bajić snima film o Svetozaru Miletiću

Izvor: Večernje novosti, 15.Maj.2019, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darko Bajić snima film o Svetozaru Miletiću

Priprema se ostvarenje posvećeno istorijatu Vojvodine pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, Pokrajinske vlade i Filmskog centra Srbije POD pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, Pokrajinske vlade i Filmskog centra Srbije film posvećen narodnom tribunu i neprikosnovenom lideru Srba u Austrougarskoj Svetozaru Miletiću, režiraće naš poznati reditelj Darko Bajić. U izjavi, za "Novosti", Bajić je u utorak rekao da će prva klapa filma radnog naslova "Svetozar Miletić", >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << po scenariju Milovana Vitezovića, biti snimljena najverovatnije početkom septembra. Vitezović je, podsetimo, napisao tekst za dramu "Svetozar", koja je izvedena 25. novembra u SNP povodom veka od prisajedinjenja delova Vojvodine matici Srbiji. Pročitajte još - Darko Bajić: Istorijom se danas trguje Izvršni producent filma biće "Košutnjak film", a kuća "Zilion", glumca Lazara Ristovskog biće producent. Dramaturgija je u rukama Koste Peševskog i reditelja Bajića. Glumci će biti uskoro birani. - Poznajem dosta novosadskih glumaca, ali ćemo u maju i junu napraviti kasting kako bismo odabrali glumačku postavu, prvenstveno nosioca naslovne muške uloge i ostalih važnih ličnosti toga vremena. U fokusu će biti i Milica Miletić-Tomić, Svetozareva kćerka i supruga Jaše Tomića - kaže Bajić. Reditelj dodaje da će kroz životnu priču Svetozara Miletića biti prikazana dugotrajna i uporna borba Srba da u Austrougarskoj monarhiji očuvaju svoj identitet. Ta borba je najintenzivnija bila od Majske skupštine 1848. u Sremskim Karlovcima kada su naši dični preci proglasili Srpsku Vojvodovinu (Miletić je tada bio student prava) pa zaključno sa prisajedinjenjem Bačke, Baranje, Banata i Srema Kraljevini Srbiji 1918. godine. Ostvarenje tog sna Miletić nije doživeo. Upokojio se 1901. godine.Svetozar Miletić Mada je prošle godine najavljivano uporedo snimanje filma i TV serije iste tematike, Darko Bajić kaže da će ovoga puta biti rađeno samo filmsko ostvarenje. LOKACIJE Da bi se postigla autentičnost, snimaće se na lokacijama u Beogradu, Vojvodini i Budimpešti. Premijera se planira za februar naredne godine u Novom Sadu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Snima se film o Svetozaru Miletiću

Izvor: Mondo, 15.Maj.2019

Reditelj Darko Bajić će naredne godine predstaviti film o jednom od najznačajnijih Srba...Pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, Pokrajinske vlade i Filmskog centra Srbije film posvećen narodnom tribunu i neprikosnovenom lideru Srba u Austro-Ugarskoj Svetozaru Miletiću, režiraće naš poznati...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.