Dani slovenačkog filma u Kinoteci, prikazan film Cankar

Izvor: B92, 11.Dec.2018, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani slovenačkog filma u Kinoteci, prikazan film "Cankar"

Predsednik Skupštine Slovenije Dejan Židan otvorio je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci "Dane slovenačkog filma" ukazavši na prijateljstvo koje povezuje srpski i slovenački narod.

Četvrti "Dani slovenačkog filma" počeli su prikazivanjem digitalizovane verzije prvog slovenačkog igranog filma "Na svojoj zemlji" reditelja Franca Sstiglica iz 1948. godine,koji je snimao Ivo Belec i kome je posvećena i izložba u Kinoteci. Nakon svečanog otvaranja prikazan je film "Cankar" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amira Muratovića posvećen Ivanu Cankaru od čije smrti se danas navršava 100 godina.

Židan je istakao da je Cankar nedvosmisleno najveći slovenački pisac, ali je bio i političar čije ideje su i danas aktuelne, insistirajući pre svega na saradnji u politici i na tome da se voli svoj narod.

Predsednik Skupštine Slovenije je ukazao na značaj kulture i na potrebu da mali narodi poput slovenačkog koji broji svega dva miliona ljudi, čuvaju i neguju svoj jezik jer svake godine izumre više jezika.

Židan je konstatovao odličnu saradnju između Slovenije i Srbije na svim poljima, a posebno ga, kako je naveo, raduje dobra politička saradnja. "Živimo u svetu u kome je malo prijatelja i utoliko je značajnije prijateljstvo srpskog i slovenačkog naroda", istakao je Židan.

Pored delegacije Skupštine Slovenije, večerašnjem otvaranju "Dana slovenačkog filma" prisustvovale su i glavna i odgovorna urednica Kulturno-umetničkog programa RTV SLovenija Živa Emeršič i direktorka Filmskog centra Slovenije Nataš Bučar, a prisutne su pozdravili urednica programa Kinoteke Slovenije Varja Močnik i umetnički direktor festivala Dragomir Zupanc.

Močnik je istakla da je film medij koji povezuje različite kulture i najširu publiku i da je važno negovati filmsku baštinu, posebno naglasivši veliki doprinos koji je slovenačkom filmu dao snimatelj Ivan Ivo Belec (90).

Ispred sale u Kinoteci mogu se videti kadrovi iz filmova koje je Belec snimio, kao i scene sa snimanja, a izložbu je priredila Metka Dariš iz Kinoteke Slovenije.

Program "Dani slovenačkog filma" obuhvata pet igranih, pet dugometražnih dokumentarnih i 13 kratkih dokumentarnih i igranih filmova.

Žanrovski i tematski odabrani naslovi su raznoliki - od preispitivanja mračne prošlosti u filmu "Rudar" Hane Slak, preko mladalackog avanturizma u "Podji sa mnom" Igora Ssterka, do bolnog suočavanja sa prolaznošću u "Budjenju" Petera Bratuše.

Pored programa u Jugoslovenskoj kinoteci, koji će trajati do 14. decembra, slovenački filmovi će se prikazivati i u Niškom kulturnom centru (11-14. decembra), Kulturnom centru Vršca (11-13. decembra), Kulturnom centru Novi Sad (12-15. decembra) i dvorani "Apolo" u Pančevu (14-18. decembra). Uvodni program pod nazivom DSF+ prethodno je organizovan u Domu kulture Studentski grad.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dani slovenačkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2018

Predsednik Skupštine Slovenije Dejan Židan otvorio je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci "Dane slovenačkog filma" ukazavši na prijateljstvo koje povezuje srpski i slovenački narod...Četvrti "Dani slovenačkog filma" počeli su prikazivanjem digitalizovane verzije prvog slovenačkog igranog filma...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.