Izvor: RTS, 16.Apr.2021, 11:48

Dani Beograda – obilasci muzeja i kafana, putevima znamenitih ličnosti

U znak sećanja na dva važna istorijska događaja, Dani Beograda održavaju se od 16. do 19. aprila. Govoreći o pripremljenim programima, gradonačelnik Zoran Radojičić je izdvojio posebne maršrute koje će voditi ka spomenicima Ivana Meštrovića i svim delima Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji.
Prvi put se ime Beograda spominje se 16. aprila 878. godine u pismu pape Jovana Osmog. Ključeve Beograda od Turaka knez Mihailo Obrenović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobio je 19. aprila 1867, čime je Beograd posle 300 godina ponovo postao srpski grad.

Dani Beograda održavaju se od 2002, ove godine pod sloganom "Kultura je pobednik". 
Zoran Radojičić podseća da je u toku svoje istorije Beograda rušen 44 puta i da se zbog njega vodilo 115 ratova što, kako kaže, svedoči o bogatoj i slojevitoj istoriji.
"Dani Beograda su prilika da se setimo svih značajnijih istorijskih događaja koji su obeležili srpsku prestonicu", kaže za RTS Radojičić.
Radojičić je naveo da će biti organizovane posete muzejima i posebne maršrute do spomenika Ivana Meštrovića, svih zdanja koja je projektovala prva žena arhitekta u Srbiji Jelisaveta Načić, do Terazija i beogradskih kafana.
Navodi da će biti organizovane i posete muzejima i drugim znamenitim mestima kao što su Hram Svetog Save i spomenik Stefanu Nemanji.
U grupama će, kako je Radojičić objasnio, biti 20 do 50 ljudi, uz strogo poštovanje epidemijskih mera.
O najavama da će se Beogradski maraton umesto u aprilu održati u junu, gradonačelnik Beograda kaže da ipak još treba sačekati razvoj epidemijske situacije.
Izložba Graditelji Novog Beograda posvećena je početku gradnje Novog Beograda 11. aprila 1948. godine i brigadirima, njih 200.000, koji su ga gradili.
Na Gundulićevom vencu biće otkriven spomenik despotu Stefanu Lazareviću, delo vajara Svetomira Arsića Basare, u spomen na 1403. godinu kada je Beograd postao prestonica Srbije.
Kako naglašava Radojičić, u proteklom periodu u Beogradu se radilo na isticanju značajnih istorijskih ličnosti, dodajući da nije više reč samo o spomeniku Vuku Karadžiću ili Nikoli Tesli.
U ponedeljak se održava svečana sednica Skupštine grada, povodom dodeljivanja godišnjih nagrada zaslužnim građanima iz oblasti kulture, sporta, humanih dela.
Pošto prošle godine zbog vanrednog stanja nije bilo dodele, Radojičić navodi da će se nagrade davati i za 2019. i 2020. Kako je napomenuo, nagrađeni će dobiti statuu po modelu spomenika despotu Stefanu Lazareviću.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.