Da li je ovo dokaz da je jedan od NAJVEĆIH PISACA svih vremena bio PLAGIJATOR?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2018, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je ovo dokaz da je jedan od NAJVEĆIH PISACA svih vremena bio PLAGIJATOR?

Šokantno otkriće.

Program koji proverava da li su učenici u sastavima kopirali tuđe tekstove pokazao je da je neobjavljeni rukopis iz 1567. godine verovatno poslužio kao izvor za više od 20 delova drama Vilijama Šekspira. Nezavisni naučnik Denis Mekarti i profesor Koledža “Lafajet” Džun Šliter veruju da je delo Džordža Nota pod naslovom “Kratka rasprava o pobuni" (A Brief Discourse of Rebellion ) poslužilo kao inspiracija za nekoliko čuvenih dijaloga u Šekspirovim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delima, nakon što su ih testirali putem programa za detektovanje plagijata "WCopyfind".

PO KULTNOM ROMANU: Snimljena nova verzija "Farenhajta 451" (VIDEO)

U više od 20 pasusa, uključujući i proročanstvo Lude u tragediji “Kralj Lir” i poređenje rasa pasa sa različitim klasama muškaraca u “Makbetu”, naučnici su prepoznali Nortovo delo.

- Do sada još nijedan stručnjak za Šekspira nije proučavao rukopis i verovatno ga je malo ko pročitao. Naša analiza međutim, pokazuje da ova rasprava ne samo da je jedini postojeći, verovatno nekopirani, dokument koji je bitno uticao na Šekspirov kanon, već i jedan od tekstova koji su najviše uticali na njega - pišu naučnici u novoj knjizi objavljenoj u saradnji s Britanskom bibliotekom.

ŠOKIRAO JAVNOST! Lazar Ristovski odlučio da se povuče!

Kao primer naučnici navode uvodni monolog Vojvode od Glostera u drami “Ričard III”, gde je program detektovao osam termina koji se nalaze "veoma blizu jedan drugom": staklo, proporcija, lepo, odlika, deformisan, svet, senka i priroda. Pošto su te reči - koje se pojavljuju među 77 reči u Nortovom rukopisu i među 92 reči u Šekspirovom - propustili kroz bazu podataka o 60.000 engleskih dela, Mekkarti i Šliterova nisu uspeli da nađu nijedno u kome se u samo jednom pasusu od 200 reči pojavljuje tih osam reči.

Hvala ti za BETMENA! Preminuo poznati producent u 104. godini!

Naučnici tvrde da “verovatnoća slučajnog preklapanja tih pojmova iznosi jedan prema milijardu”. Inače, Šekspir se prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa. Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svetu češće nego bilo koji drugi.

Izgubljena slika SLUČAJNO pronađena tokom inventara! Čuveni Mone vraćen u Japan!

Malo pisanih svedočanstava je ostalo o Šekspirovom privatnom životu, te postoje mnogobrojna nagađanja oko njegove seksualnosti, verskih ubeđenja i da li su dela koja mu se pripisuju stvarno njegova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.