DAN POBEDE: KAO LEGENDA O BELIM ŽDRALOVIMA! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2020, 15:12

DAN POBEDE: KAO LEGENDA O BELIM ŽDRALOVIMA! (VIDEO)

"U doba amnezije, kada se u moru informacija gube prioriteti - umetnost i kultura imaju zadatak da sačuvaju ljudsku dušu i ljudski um!"

Dan Pobede svuda u svetu, proslavljen je ove godine skromnije. Čak i u Rusiji je tradicionalna parada pomerena za vreme kada prestanu rizici širenja korona virusa. U Belorusiji medjutim, Parada je sprovedena u celosti, pod rukovodstvom Aleksandra Grigorjeviča Lukašenka.

Ivana Žigon, kao autor spektakla Beli Ždralovi, bila je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gost u Minsku 9. maja 2015. godine.

Kuriozitet je i to da se tim, upravo njenim istorijskim mjuziklom 2013. godine prvi put u Srbiji proslavio ovaj veliki praznik, posle višedecenijske pauze, u prepunom Sava Centru.

- Ne samo kao predsednik društva srpsko - ruskog prijateljstva , već pre svega kao umetnik, osećala sam potrebu da stvorim ovakav spektakl i ispravim veliku nepravdu, što se do tada praznik nije slavio umetničkim sadržajima - započela je priču Ivana Žigon.

- Učila sam kao mala čak i ruski jezik, lirskim ruskim pesmama o velikom stradanju naroda u Drugom svetskom ratu koji je dao 26 miliona žrtava za slobodu. Moj otac je govorio da je "umetnost generator slobode", i takve genijalne pesme mogle su biti stvorene u tolikom broju, samo velikim podvigom. Okupila sam fantastičnu ekipu! Jelena Tomašević odigrala je, ne samo kao pevačica, već i kao glumica, maestralno glavnu ulogu. Operska pevačica Marijana Sovran, odigrala je prekrasno ulogu Majke Pobede, operski pevač Marko Kalajanović, sovjetskog vojnika, kome su se divili, potom i u Rusiji. Ja sam, kao glumica predvodila, u belom, vojsku belih ždralova - rekla je Ivana, pa nastavila.

- Muzički saradnik bio mi je fantastični kompozitor Nisnoslav Ademović. Vojsku fašističke armije zamislila sam kao hip hop armiju u crnom, prvake sveta iz Jagodine, a balerine - Beli ždralovi, borile su se protiv crnog zla! Ceo Sava Centar, čitava publika bila je na nogama!

- Posle tog velikog uspeha 2014. godine država Srbija je počela ponovo na visokom i oficijalnom nivou da obeležava veliki praznik i ja sam veoma ponosna ako sam i mrvicom zaslužna za to, jer 2013. godine u Sava Centru bilo je potpuno jasno da publika i narod žudi za ovakvim sadržajima. Srećna sam što je sve više svetog datuma i praznika počelo da se slavi, pa je i veoma važno to što se obeležavaju umetničkim programima i teški program, koje ne sme zaboraviti naš narod. 

- Umetnost je najjaci pokretač ljudske duše, a samim tim i čuvar pamćenja, ne formalnog, već emotivnog. To i jeste razlog koji me je vukao u te teme. U doba amnezije, kada se u moru informacija gube prioriteti - umetnost i kultura imaju zadatak da sačuvaju ljudsku dušu i ljudski um.

Potom ste gostovali sa predstavom u inostranstvu?

- Da, 2015. u Minsku, potom 2017. u Rusiji na glavnom trgu Stavropolju pred 10 000 ljudi,  a ove godine planirano je da ga odigramo u Sevastopolju, prekrasnom gradu heroja. Sa velikom pažnjom i velikim divljenjem gledala sam hrabru paradu u Minsku. Belorusi su zaista jedan nepobediv narod i ponosim se što sam imala tu čast da 2004. godine uradim intervju sa Aleksandrom Lukašenkom, koji je nekoliko puta emitovan na Beloruskoj televiziji, što smo sa Božurima, na poziv tog izuzetnog lidera bili gosti mnogih gradova u Belorusiji, a gledala sam sa suzama u očima i "Nebesku paradu" u Moskvi.  Za mene kao umetnika, koji u svemu vidim metaforu, ta parada donela je jedan sasvim novi smisao i simboliku. Legenda i pesma o Belim Ždralovima, koja je i bila potka mog spektakla, govori da sovjetski vojnici za slobodu nisu padali na zemlju, već su se unosili nebu kao Beli Ždralovi. Ruski narod je juče, na dan jubileja, gledao baš tako u nebo, kao što i pesma kaže, a pojavili su se i fantastični kadrovi u kojima avioni podsećaju na Bele Ždralove - rekla je na kraju Ivana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.