Čuveni filmovi koji u 2021. pune 25 godina (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2021, 12:01

Čuveni filmovi koji u 2021. pune 25 godina (VIDEO)

Mnogi veruju da su 90-e godine prošlog veka bile veoma značajne za pop kulturu jer su nam donela razna nezaboravna ostvarenja iz različitih sfera umetnosti, uključujući i film.

Sa tim na umu, 1996. godina bila je bolja za filmove nego što se možda sećate, a to ćemo vam dokazati u nastavku. Naime, izdvojili smo neke filmove koji ove godine pune četvrt veka, a koji su postali omiljeni među mnogim fanovima.

Engleski pacijent

Najnagrađivaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << film te godine možda nije imao takav uticaj na kulturu kao ostali filmovi sa liste, ali ipak je izdržao test vremena. U njemu umirući vojnik priča svoju priču medicinskoj sestri koja se brine o njemu, što predstavlja jednu epsku priču o avanturi i romansi u Egiptu 1930-ih.



101 dalmatinac

Možda je za mnoge animirana verzija ona najbolja, ali ova igrana adaptacija voljene priče o dalmatincima je u svoje vreme bila nešto novo i drugačije. Za razliku od današnjih Diznijevih igranih adaptacija može delovati pomalo naivno i blesavo, ali film je ipak omiljen među mnogima zbog svoje atmosfere i nezaboravne Glen Klouz u ulozi Kruele de Vil.



Svemirski basket

Ovaj koncept je verovatno mogao da uspe jedino tokom 90-ih, a spojio je NBA zvezde sa komičarima i animiranim likovima Šašave družine. Tada je bilo dovoljno reći Majkl Džordan i Duško Dugouško u istom filmu i deca bi poludela od sreće, što je i donelo ogromnu gledanost i mnoge televizijske reprize.



Vrisak

Postojali su dugovečni horor serijali, ali ovaj film doneo je svojevrsnu revoluciju na tom polju. Mnogi ga smatraju prvim meta hororom, koji je koketirao sa rušenjem četvrtog zida i bio takoreći samosvestan, jer je ujedno predstavnik tzv.slasheržanra i parodira taj isti žanr.



Fargo

Radnja ove mračne komedije najavljivala je veliki rizik braće Koen, ali on se isplatio. Priča o trudnoj policajki koja istražuje niz čudnih ubistava povezanih sa jednom otmicom donosi mnoge zanimljive scene i upečatljiva okruženja, a glumici Frensis Mekdormand doneo je Oskara za glavnu ulogu. U filmu se mešaju razni žanrovi, ali eksperiment je ipak na kraju uspeo.



Matilda

Još jedan neobičan film, ali usmeren ka mlađoj publici. Verovatno ne postoji dete koje se osećalo čudno i drugačije od ostalih a kome se nije dopao ovaj film o devojčici sa kinetičkim moćima. Posebno zanimljivo onima koji imaju teškoće da objasne hobije roditeljima i čiji život su promenili posvećeni nastavnici i profesori.



Dan nezavisnosti

Istina je da je bilo i blokbastera 1996. godine, a ovo je bio film koji je trebalo doživeti u bioskopu. Visokobudžetni okršaji sa vanzemaljcima i Vil Smit, Džef Goldblum i Bil Pulman kao glavni u glumačkom ansamblu obezbedili su filmu kultni status. Ne tako upečatljiv nastavak ipak nije ukaljao ime originala.



Nemoguća misija

Ko bi rekao da ove godine čekamo sedmi deo ove sada već kultne franšize? Kada se pojavio prvi deo, on je predstavljao svojevrstan američki odgovor na fenomen Džejmsa Bonda, ali i kalup za mnoge akcione i špijunske trilere u godinama koje dolaze. A Tom Kruz je dobio franšizu koju može da iskorišćava sve do penzije.



Džeri Megvajer

Pored toga što je bio tipični akcioni heroj, Tom Kruz je pokazao da može da blista i u filmovima potpuno drugačijeg žanra. Radnja ovog filma u startu ne deluje toliko privlačna, ali atmosfera, uloge i danas poznati citati čine ga nezaboravnim i uvek rado viđenim u televizijskim reprizama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.