Čučo Valdes na Beogradskom džez festivalu

Izvor: B92, 11.Jul.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čučo Valdes na Beogradskom džez festivalu

Čučo Valdes, velika zvezda afro-kuban džeza, nastupiće sa svojim triom „Džez bata“ 28. oktobra u Kombank dvorani u okviru 34. Beogradskog džez festivala, najavio je danas Dom omladine Beograda.

Šestostruki osvajač nagrade Gremi i trostruki dobitnik Latino Gremija, najvećih priznanja u popularnoj muzici, pijanista i kompozitor Čučo Valdes ključna je figura u istoriji afro-kuban džeza.

Prekretnicu u njegovoj karijeri obeležio je album „Džez bata“, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kome je 1973. prvi put spojio džez sa tradicionalnim ritmovima svetih bata-bubnjeva, što će se naći u osnovi muzike sastava „Irakere“.

Na Beogradski džez festival se simbolično vraća tačno četiri decenije od nastupa sa tim legendarnim bendom, kad je u društvu Artura Sandovala i Pakita de Rivere opčinio publiku u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Hesus Čučo Valdes dolazi iz porodice koja ima dugu muzičku tradiciju.

Njegov otac Bebo bio je centralna ličnost kubanske muzičke scene sredinom prošlog veka, kao pijanista i aranžer u klubu „Tropikana“ i lider orkestra „Sabor de Kuba“ (Sabor de Cuba), sve do odlaska iz zemlje posle revolucije 1960. godine.

Nastavljajući očevo delo, Valdes je sa „Orkestra Kubana de muzika moderna“ (Orquesta Cubana de Musica Moderna), pa potom i sa „Irakere“, ponudio do tada najbolje džez čitanje kubanske muzike, koje je postalo standard za sve kasnije autore.

Posebno je uzbudljivo bilo njegovo otkrivanje afričkih korena tamošnjih muzičkih žanrova i spajanje sa smelom džez improvizacijom.

Od tog trenutka kubanski doprinos džezu počinje da se tretira kao umetnički bitan, pa čak i revolucionaran.

Novi trio Čuča Valdesa predstavlja novi život projekta „Džez bata“ u pratnji mladih ritmičara, donoseći sa sobom sve čari strastvene muzike sa Kube, na način na koji je vidi ovaj jedinstveni džez umetnik.

Pod sloganom „Bez granica“, 34. Beogradski džez festival biće održan u organizaciji Doma omladine Beograda od 25. do 29. oktobra.

Nastupiće preko 20 izvođača iz celog sveta, a do sada su najavljeni koncerti Kurta Elinga, Enriko Rava kvinteta sa specijalnim gostom Džoom Lovanom i sastava „Fiš in oil“.

Ograničen broj vaučera za komplet ulaznica, koji obezbeđuje prisustvo na svim koncertima glavnog programa 34. Beogradskog džez festivala, u prodaji je preko mreže „Eventim“ po ceni od 3.600 dinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čučo Valdes na Beogradskom džez festivalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2018

Čučo Valdes, velika zvezda afro-kuban džeza, nastupiće sa svojim "Jazz Bata" triom 28. oktobra u Kombank dvorani u okviru 34. Beogradskog džez festivala, najavio je danas Dom omladine Beograd...Šestostruki osvajač nagrade "Gremi" i trostruki dobitnik "Latin Gremija", najvećih priznanja u popularnoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.