CEO SVET JE VOLI, SAD JE I ZAŠTIĆENA: Rege muzika na UNESKOVOJ listi kulturnog blaga

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2018, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEO SVET JE VOLI, SAD JE I ZAŠTIĆENA: Rege muzika na UNESKOVOJ listi kulturnog blaga

Iz naroda, za narod.

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umetnicima kao što je Bob Marli, od danas su pronašli mesto na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga.

UNESCO je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci do svoje kolekcije "nematerijalnog kulturnog nasleđa" koji se smatra vrednim zaštite i promocije.

"Učešće Rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i čovečnosti podvlači dinamiku elementa kao istovremeno umno, socijalno-političko, senzualno i duhovno", naveo je UNESCO.

Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuju 300 drugih tradicionalnih praksi koje se kreću od izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja. Rege se krajem 1960-tih godina proširio sa Jamajke. Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Velikoj Britaniji, gde su se mnogi Jamajčani imigranti preselili nakon Drugog svetskog rata.

Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću. Jamajka je podnela zahtev za uključivanje rege muzike na listu ove godine na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gde je razmatrano 40 predloga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEPROCENJIVO KULTURNO NASLEĐE Na Uneskovu listu uvrštena i REGE MUZIKA

Izvor: Blic, 29.Nov.2018

Rege muzika, čiji su lagani ritmovi i melodije postali poznati širom sveta zahvaljujući muzičarima poput Boba Marlija, uvrštena je danas na UN-ovu listu globalnog kulturnog blaga.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.