Bosansko narodno pozorište iz Zenice gostuje u Beogradu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 06.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosansko narodno pozorište iz Zenice gostuje u Beogradu

BEOGRAD - Bosansko narodno pozorište iz Zenice gostuje večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu sa jednom od najboljih produkcija u BiH u prošloj godini, predstavom "Bizarno" srpskog autora Željka Hubača, u režiji bugarskog umetnika Petra Kaukova.

Na regionalnom festivalu u Brčkom ova predstava je osvojila tri nagrade - za najbolji dramski tekst (Hubač), nagradu žirija za najbolju žensku ulogu (Alma Terzić) i nagradu publike za žensku ulogu (Anđela Ilić).

Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << te dve glumice, u ansamblu su Tarik Marković, Nusmir Muharemović i Siniša Vidović, a svi igraju po više uloga. Reditelj Kaukov potpisuje scenografiju i dizajn svetla, kostime Sabina Trnka, muziku i multimedije Javor Dimitrov. Koncept prostora osmislili su Kaukov i Hubač, koji radi kao dramaturg i urednik Izdavačke delatnosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Predstava će se u nacionalnom teatru igrati na velikoj sceni, na koju će biti postavljeno i gledalište sa oko 120 mesta.

Komad "Bizarno" je 2008. godine na konkursu Sterijinog pozorja za dramski tekst izabran kao jedan od pet najboljih i preporučen za izvođenje. Štampan je u časopisu "Scena" na srpskom i engleskom jeziku. Prema ocenama kritike, ovaj komad u svojoj dramaturškoj strukturi pokušava da odgonetne zamke bizarnosti u svakodnevnom životu i na studiozan način nastoji da prodre u suštinu modernizacijskih sunovrata.

Zaplet drame teče kroz tri povesti čiji su stilski iskazi groteska, farsa i na kraju apsurd.

Bosansko narodno pozorište iz Zenice, koje je osnovano 1950. godine, prvi put danas gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Uručenje nagrade Miloš Žutić

Izvor: SEEcult.org, 06.Feb.2011

Ugledna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) “Miloš Žutić” za 2010. godinu biće svečano uručena dramskoj umetnici Dušanki Glid Stojanović 8. februara u Narodnom pozorištu u Beogradu, nakon izvođenja predstave “Kod kuće / Kabul” na Sceni Raša Plaović. Za ulogu...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.