Bitefov Filozofski teatar s Frljićem i Horvatom onlajn

Izvor: RTS, 07.Apr.2020, 16:10

Bitefov "Filozofski teatar" s Frljićem i Horvatom onlajn

Za vreme vanredne situacije, Bitef teatar pokreće digitalno izdanje "Filozofskog teatra". Tokom aprila, svakog četvrtka od 20 časova, na kanalu Bitef teatra na „Jutjubu“, uživo će biti organizovani razgovori sa pozorišnim umetnicima, kao što su Oliver Frljić, Anja Suša i mnogi drugi, pratioci programa moći će da postavljaju pitanja učesnicima.
Razgovore "Filozofskog teatra" moderiraće Srećko Horvat i Maja Pelević.

Prvi u nizu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razgovora vodiće Horvat sa Oliverom Frljićem 9. aprila od 20 časova na kanalu Bitef teatra na Jutjubu. Horvat i Frljić će se tada prvi put videti i razgovarati nakon što ih je razdvojio koronavirus.
Njih dvojca su nedavno pri Burgteatru u Beču kurirali program pozorišnih predstava, predavanja i performansa. Oliver je uspeo da se vrati u Hrvatsku, a Srećko je ostao zatočen u Beču.
Razgovaraće o smislu pozorišta i kulture u doba koronavirusa, o mogućnosti delovanja i stvaranju drugačijeg sveta nakon globalne pandemija.
Pre dve godine njih dvojca su učestvovala u jednom od najposećenijih "Filozofskih teatara" koji je održan u Bitef teatru u sklopu 52. Bitefa.
"Filozofski teatar" je projekat koji je započet sa ciljem da ponovo uspostavi blisku vezu između filozofije i pozorišta.
Nastao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2014. godine, a program je od sezone 2019/20. na redovnom repertoaru Bitef teatra.
Kako napominje pokretač projekta Srećko Horvat veza između filozofije i pozorišta uvek je bila jača nego veza između filozofije i bilo kojeg drugog medija.
"Pozorište je takođe uvek bilo mesto za aktivno promišljanje društva i društvenih procesa, a 'Filozofski teatar' otvara mesto za javnu diskusiju, Što je u ovom trenutku više nego neophodno. U doba globalne pandemije, kada smo zatočeni u svojim kućama i moramo paziti na distancu, treba nam socijalna povezanost i kritičko mišljenje više nego ikad", smatra Horvat.
"Filozofski teatar" zasad nastavljaju, dodaje, drugim sredstvima, dok se ponovo ne vidimo opet u pozorištu.
"Povratka na 'dobra stara vremena' ionako nema, jer ni ta stara vremena nisu bila dobra. Na nama je težak ali nužan zadatak da smislimo svet iz početka", zaključuje Horvat.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.