Biblioteka srpskog profesora koji je korigovao Njutna

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2018, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblioteka srpskog profesora koji je korigovao Njutna

Profesor Vujičić uvršćen je među 500 lidera nauke XX veka.

Deo svoje biblioteke poklonio je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, na preporuku Matematičkog instituta SANU devedesetogodišnji profesor Veljko A. Vujičić (1929), dugogodišnji profesor i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu i predsednik Društva za mehaniku Srbije.

Ovog srpskog profesora je Američki biografski institut uvrstio među pet stotina lidera nauke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << XX veka. Tokom višedecenijske karijere objavio je više od dve hiljade naučnih radova, te više monografskih publikacija, ali je najveću pažnju u svetu izazvala njegova formula sile gravitacije koja se razlikuje od čuvenog Njutnovog Četvrtog zakona, simbolično vezanog za pad jabuke.

Profesor Vujačić je ponovio svoju omiljenu rečenicu, koju je često govorio novinarima: „Kada me pitaju kome da veruju, meni ili filozofima prirode, fizičarima i matematičarima unazad 300 godina, odgovaram: - Sebi! Uzmite olovku i izračunajte!“

Tako će profesor Vujačić biti zapamćen u srpskoj i svetskoj nauci kao čovek koji je nauci podario tačniju definiciju od NJutna, kojeg inače izuzetno poštuje. Profesor je dao značajan doprinos i teoriji oscilacija i teoriju stabilnosti kretanja, kao i analitičkoj dinamici i teoriji mehanike. Dopisni je član Američke akademije za mehaniku (1994), član Internacionalne akademije nelinearnih nauka (1996) sa sedištem u Moskvi i dopisni član Evropske akademije nauka i umetnosti (1998) sa sedištem u Parizu. Bio je predsednik Jugoslovenske akademije nelinearnih nauka (2001).

Knjige profesora Vujičića biće dostupne u posebnom Naučno-istraživačkom centru koji Adligat formira a za koji su značajne donacije knjiga već uputili SANU, Matica srpska i Narodna biblioteka Srbije. U toku ove nedelje za ovaj centar značajne donacije knjiga uputila je Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ dok je čak dve hiljade publikacija poklonila Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ iz Niša.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.