Beogradski gudački kvartet nastupa 21. juna u Kulturnom centru Novog Sada

Izvor: Blic, 20.Jun.2017, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski gudački kvartet nastupa 21. juna u Kulturnom centru Novog Sada

U okviru ciklusa „Novi zvučni prostori“ u sredu 21. juna u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada u 20 sati biće održan koncert Beogradskog gudačkog kvarteta violinista, Nevenke Tatić i  Vladimira Vasiljevića, violončeliste Dušana Stojanovića i viole Ivane Erčić.

Na programu će se naći Dubrovački divertimento Dejana Despića, Gudački kvartet br. 4 Ivana Jevtića i Tragovi Svetislava D. Božića. Ulaz je slobodan.

Beogradski gudački >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kvartet je osnovan januara 1990. godine. Nastupao je u svim većim gradovima naše zemlje. Učestvovao je na međunarodnim festivalima BELEF, „Kalemegdanski sutoni” , „Jesen na Čukarici” i Međunarodna Tribina kompozitora u Beogradu, na Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Nišu, „Mokranjčevim Danima” u Negotinu i „Barskom Ljetopisu” u Baru. Kvartet je bio rezidencijalni ansambl Memorijala Isidor Bajić 2010. godine u Novom Sadu.

Gostovao je u Londonu 1992. godine, a od 1993. godine je čest gost italijanskih koncertnih podijuma: Firenca 1993. godine, Ređo-Emilia 1994. godine, Trevizo 1996. i 1999. godine. Učestvovao je na festivalu „Jesenske muzičke svečanosti “ u Skoplju u Makedoniji, 2001. godine.

U Veneciji je marta 2002. premijerno izveo kvartet italijanskog kompozitora Gvida Fana, a zatim i otvorio muzički festival u Istrani. Aprila 2005. godine, Kvartet gostuje u Vašingtonu, u SAD, na poziv ugledne asocijacije Orfelin Circle, a u saradnji sa ministarstvom Kulture Republike Srbije. U 2006. godini Kvartet gostuje na Festivalu na ostrvu Cres u Hrvatskoj, a zatim i u Nemačkoj, u saradnji sa koncertnom agencijom Pro Musica iz Bamberga. Nastavljajući saradnju sa istom agencijom, kvartet gostuje u Nemačkoj i 2008, 2009. i 2011. godine.

Beogradski gudački kvaretet je ostvario niz trajnih snimaka za Radio-televiziju Srbije, a u godini kada je obeležavao svoju desetogodišnjicu, 2000. godine, izdao je svoj prvi CD „Numero Uno”. Svoj drugi CD, sa delima Otorina Respigija, Kvartet izdaje 2002. godine. Italijanska kuća Amici dela Musica di Venezia izdaje 2003 godine CD Beogradskog gudačkog kvarteta kao live snimak koncerta u Veneciji. Treći CD sa delima Dmitrija Šostakoviča kvartet izdaje 2009. godine. Kvartet ima uspešnu dugogodišnju saradnju sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda, a sarađivao je i sa Ministarstvom kulture, Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, Beogradskim kulturnim centrom, Madlenijanumom i Jugokoncertom. Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali i savremene kompozicije, kao i dela drugih muzičkih žanrova prilagođenih kvartetskom izvođenju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Beogradski gudački kvintet 21. juna u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2017

Koncert Beogradskog gudačkog kvinteta u okviru ciklusa "Novi zvučni prostori" zakazan je za 21. jun u novosadskom Klubu "Tribina mladih"...Beogradski gudački kvintet čine violinisti, Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević, violončelista Dušan Stojanović i violistkinja Ivana Erčić...Na programu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.