Beogradski festival igre, nastupa 16 trupa iz 11 zemalja

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski festival igre, nastupa 16 trupa iz 11 zemalja

Večeras će u Centru Sava, u okviru 16-og Festivala igre, biti izvedna predstava "Fraktus pet". Do 22. aprila, nastupiće 16 trupa iz 11 zemalja. Festival igre, čiji je moto ove godine "Emocije", svečano će otvoriti balerina Vivijana Durante.
Ideja Festivala igre jeda prikaže kroz savremenu igru različite kulture, veruje koreograf Sidi Larbi Šerkauji čija će predstava "Fraktus pet" biti izvedena večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Centru Sava.

"Sebe uvek vidim kao tumača. Iz razloga što sam pola Marokanac a pola Belgijanac, tumačim stvari iz dva različita ugla. Sarađujem i sa uličnim igračima i sa onima koji igraju savremeni balet, i sa onima iz sveta opere i aristokratije, i uvek nekako moram da manevrišem", naveo je Šerkauji.
Dodaje da je njegov zadatak da otkriva i objašnjava pojave.
"Tako se i pokreti koje osmišljavam moraju adaptirati, ali istovremeno ostajem samosvojan. Kao kameleon koji menja boju ali zadržava obliku. Mislim da je moj zadatak da otkrivam, objašnjavam pojave, da postavljam pitanja koja svi postavljaju, ali ih samo umetnik može povezati", navodi Šerkauji.
Pitanja koja pokreće su o imigraciji, različitim kulturama i njihovom uzajamnom uticaju.
"Poruka mog baleta Fraktus V je da slamanjem postajete jači. Nekada je taj prelom, slom ili raskid neophodan da biste ojačali kao ličnost", ističe Šerkauji.
Sidi Labi Šerkauji, koji se druži i sa Marinom Abramovič, često dolazi u Beograd, gde ima mnogo prijatelja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.