Baš kako treba – Justejn Gorder u Beogradu

Izvor: RTS, 12.Dec.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baš kako treba – Justejn Gorder u Beogradu

U večeras najdužem beogradskom redu čekalo se za potpis pisca. Slavni autor "Sofijinog sveta", norveški književnik Justejn Gorder, predstavio je novi roman "Baš kako treba".
Povezujući bajku o Zlatokosoj i pojam iz astonomije, Justejn Gorder simbolično povezuje čitavo svoje stvaralaštvo.

U "Lutkaru" vaš junak identitet pronalazi u pripadnosti porodici indoevropskih jezika, a ovde?
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />– Na neki način on pokušava da nađe identitet u svemiru, shvata da je kosmičko biće, ali ne vidi ništa u univerzumu što mu može pružiti utehu ili olakšanje u vrlo teškoj životnoj situaciji u kojoj se našao, jer lekar mu je saopštio da boluje od neizlečive bolesti. Prinuđen je da utehu nađe u sasvim drugoj ravni.
Kažete da se "deca i religiozni lako suočavaju s prolaznošću". Šta je sa ostalima?
– Junak knjige je impresioniran kapacitetom ljudskog mozga, ali da li je to ispravno? Možda i ne, jer vidimo i previše, osigurana nam je inteligencija što znači da moramo da živimo uz svest o smrti, tokom čitavog života, a to je visoka cena koja mora da se plati za sve druge kvalitete koje ima ljudski mozak.
Da biste zaista shvatili da živite, morate da budete svesni činjenice da jednoga dana više nećete biti živi. To je na neki način ravnoteža, ili biste, takođe, mogli reći da su to dve strane jednog novčića, da jeste a onda da niste.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Beograd u redu čekao za Gorderov potpis: Norveški pisac otkrio da će sledeću knjigu možda završiti u Jugoslaviji

Izvor: Blic, 12.Dec.2018

U najdužem redu večeras oformljenom u Beogradu čekalo se za potpis pisca. Norveški književnik Justejn Gorder, predstavio je novi roman, "Baš kako treba" (Geopoetika) u punoj Dvorani Kulutrnog centra Beograda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.