Balet Vragolanka u SNP-u - Prvi put u ulogama četvorica solista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balet "Vragolanka" u SNP-u - Prvi put u ulogama četvorica solista

Balet Vragolanka biće izveden u sredu, 6. novembra na sceni SNP-a "Jovan Đorđević" u 19 časova.

Posle predstave biće upriličeno uručenje Nagrade „Nataša Bošković” čiji je dobitnik Anderej Kolčeriu, prvak Baleta SNP-a, a koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije.


Seljak Simon ima ćerku Lizetu, koju želi da uda za prostog i glupog Nikeza, sina bogatog trgovca Mišoa, koji dolazi da traži Lizetinu ruku za svoga sina. Čestiti Simon daje pristanak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali Lizeta neće ni da čuje o tom venčanju jer voli Kolena. U međuvremenu se pretvara kao da sluša svoju majku. Nailazi oluja i Kolen to koristi da bi oteo Lizetu, dok Nikez i njegov otac uz podsmeh meštana, odustaju od ženidbenog plana. Majka, najzad, blagosilja mladence."

Balet u dva čina i četiri slike Vragolanka (La fille mal gardée), koja će se izvoditi na muziku francuskog kompozitora alzaškog porekla Luja Žozefa Ferdinanda Herolda, libretu Žana Dobervala i muzičkim aranžmanima Džona Lančberija je jednostavna priča o uzaludnim naporima bogate posednice, udove Simone (koju tradicionalno tumači muški baletski igrač), da spreči ljubav između svoje lepe kćerke Lize i siromašnog mladića Kolena.

Prvi put u ulogama nastupaju četvorica solista: David Gruoso (Majka Simona), Andrej Kolčeriu (Kolen), Samjuel Bišop (Tomas) i Milan Ivan (Alen).

Koreograf i reditelj je Kalin Hanciu, dirigent je Aleksandar Kojić, scenografiju potpisuje Saša Senković, kostime je kreirala Mirjana Stojanović Maurič, svetlo je dizajnirao Marko Radanović.

Uloge:

Liza, seoska devojka: Ana Đurić

Majka Simona: David Gruoso – prvi put

Kolen, seoski mladić: Andrej Kolčeriu – prvi put

Tomas, bogati trgovac: Samjuel Bišop – prvi put

Alen, njegov sin: Milan Ivan – prvi put

Fani Esler: Katarina Kljajić

Petao: Aleksandar Bečvardi

Učestvuju prvaci, solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Žiri u sastavu: Dalija Imanić Savić, predsednica žirija, Konstantin Tešea i Jovica Begojev, ovu odluku je doneo jednoglasno. U saopštenju se kaže: „Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je dobitnik nagrade „Nataša Bošković“ za sezone 2017/18. i 2018/19. prvak Baleta SNP-a Andrej Kolčeriu, za ulogu Armana Divala u baletu „Dama s kamelijama“ koreografa Krunislava Simića. Čestitamo!“

Nagradu će mu uručiti Dalija Imanić Savić, predsednica žirija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.