Badju: Okupacija Zvezde je prekretnica u kulturi

Izvor: B92, 14.Jan.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badju: Okupacija "Zvezde" je prekretnica u kulturi

Francuski filozof Alen Badju ovih dana prvi put govori pred publikom u Srbiji, a danas pre podne razgovarao je i sa novinarima u okupiranom bioskopu “Zvezda”.

Danas uz Slavoja Žižeka najpopularniji evropski mislilac, koji ima izuzetno bogatu bibliografiju i veoma je spreman da odgovara na najrazličitija pitanja, Alen Badju je po dolasku u ledenu bioskopsku salu rekao da se veoma raduje što mu se pružila prilika da svojim prisustvom simbolično podrži nepolitičku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neagresivnu borbu za ravnopravnije i pravednije društvo.

On smatra da je zauzimanje napuštenog bioskopa sasvim opravdana akcija i istakao je "da voli ovu vrstu okupacija, jer to su dobre aktivnosti preduzete iz dobre i korisne namere, sa umetničkiim pa i komercijalnim ciljem".

“Ovim činom”, kazao je on, “prostor se vraća njegovoj primarnoj nameni, da prikazuje filmove, a na taj način vraća i publiku bioskopima što je veoma racionalno”.

Badju je uveren da "Zvezda" označava prekretnicu u kulturi Srbije i da će postati centar i za druge kulturne aktivnosti jer njemu je ovo mesto veoma lepo i na dobroj lokaciji za buduće aktivnosti.

Na pitanje da li ovu okupaciju smatra krađom privatnog vlasništva, Badju, koji je u više navrata tokom svog trodnevnog boravka u Srbiji naglašavao da je nepokolebljivi levičar, odgovorio je da se to ne može smatrati krađom jer je reč o javnom mestu čija je namena bila da je koristi celo društvo na opštu korist i da budućnost "Zvezde" nije da bude privatno vlasništvo i da stoji zapuštena već se samo "vratila onima kojima je namenjena i čija je funkcija određena da bude javno dobro koje će biti adekvatno koiršćeno."

Privatizacija je, kazao je Badju, u ovom slučaju čista destrukcija jednog javnog prostora i pravi je kriminal da je 14 bioskopa u Beogradu zatvoreno i prepušteno propadanju.

On je pristalica toga da se javna korist stavi uvek ispred koristi pojedinca, iako ne osporava pravo na privatni posed koji je danas stavljen ispred svega ostalog.

Pored razgovora o "okupaciji" bioskopa, Badju je bio obasut pitanjima koja se odnose na nedavni masakr u pariskom satiričnom listu "Šarli ebdo" kao o javnom protestu u kome su pored brojnih Francuza učestvovali i mnogi državnici iz celoga sveta.

Proglasivši masakr islamskih fundamentalista "fašističkim činom", Badju nije krio da ga plaše posledice, jer očekuje da će doći do jačanja desničarskih ideja i ksenofobije koja će voditi u otvoreni otpor svakom vidu "drugosti".

On je prepoznao da je masovni protest bio jedan vid da se podstakne prihvatanje jednog mišljenja kao opšteg stava, što vodi u svaku vrstu jednoumlja. Zato on strahuje da ova vrsta kapitalizma koja se proglašava za jedinu moguću globalnu soluciju ima samo dve mogućnosti razvoja ili u neku novu formu komunizma ili u haos.

"Nove generacije moraju da nađu novu stratešku ideju poučene lošim iskustvima komunizma u 20. veku ali i ovom vrstom demokratije kakvu propoveda globalni kapitalizam", zaključio je Badju.

Badju će večeras, 14. januara u Novosadskom pozorištu "Ujvideki szinhaz" govoriti o "Obaveznom pozorištu" (teze iz njegove knjige "Rapsodija za teatar").

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.