Autorke stripa iz Francuske i Srbije na Nova festivalu u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 12:13

Autorke stripa iz Francuske i Srbije na Nova festivalu u Pančevu

Autorke Alize De Pen i Dragana Radanović izložiće svoja umetnička dela u okviru programa "Ukrštenih strip - rezidencija između Francuske i Srbije", kao jedan od značajnih izložbenih segmenata "Nova festivala", koji će biti održan od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu.

U ovoj postavci, navode organizatori, biće izloženo po 10 radova obe autorke, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre boravka u Angulemu i Pančevu.

"Radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dragane Radanović iz Srbije i Alize De Pen iz Francuske otkrivaju nam ukorenjenost u današnjem trenutku i samorefleksiju na sve ono što je dovelo do sadašnjosti, one su mlade autorke koje iz svog iskustva crpe priče koje potom pretvaraju u svoje autorske stripove", istakla je vizuelna umetnica i kritičarka Mirjana Boba Stojadinović.

"Njihovi jasni autorski glasovi aktivno se upuštaju u razumevanje sveta oko sebe tumačeći ga tako što ga prenose na papir u formi stripova, narativnih sledova grafički uobličenih prizora događaja", dodala je Stojadinović.

Alize De Pen je francuska ilustratorka i strip-autorka, rođena 1987. godine u Kolmaru, a trenutno živi u Parizu.

Ima master diplome na poljima vizuelnih umetnosti i grafičkog dizajna.

Kroz dokumentovani pristup ona prevodi ekološke i socijalne teme u grafičke poruke, a rad na terenu je jedan od njenih omiljenih metoda.

Radovi su joj utemeljeni u stvarnim događajima i svakodnevnom životu, kao i iskustvima koja stiče kroz putovanja i upoznavanja sa novim ljudima i mestima.

Dragana Radanović rođena je 1989. godine u Novom Sadu.

Nakon završenih studija animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu počinje da radi na Radio televiziji Vojvodina (RTV), gde ostaje do 2017. godine.

Nastavila je školovanje u oblasti stripa, a trenutno je na doktorskim studijama pri KU Luven u Belgiji, gde radi na predstavljanju teme detinjstva u stripu.

Među svojim najznačajnijim projektima izdvaja kolektivnu izložbu "ReLocation " u Belgiji 2018, dečju knjigu " Do you want to play with me?" , zamišljenu da pomaže roditeljima i obrazovnim radnicima u razgovoru sa decom o teškim temama.

Od važnih projekata u njenom opusu se nalazi i grafička novela "Socks Lost in War ", ilustrovanu priču o iskustvu devetogodišnje dece za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Pančeva, u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.