Arhiv Vojvodine proslavlja 94. godišnjicu postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2020, 19:30

Arhiv Vojvodine proslavlja 94. godišnjicu postojanja

Deveti jun se u svetu obeležava kao Međunarodni dan arhiva, a Arhiv Vojvodine proslavlja 94. godišnjicu postojanja. Tim povodom, upriličena je promocija knjige "U nezaborav prošlosti", autorke Sanje Gavrilović.

Publikacija "U nezaborav prošlosti" prati razvoj kulture i umetnosti vojvođanskih prostora od druge polovine 19. do prve polovine 20. veka kroz Zbirku dr Jovana Milekića koja se čuva u Arhivu Vojvodine. Knjiga obuhvata život i rad 31 ličnosti iz domena kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i umetnosti.

"Kao osnovni izvor za prikaz života i stvaralaštva umetnika, poslužile su mi autobiografije i biografije, prepiske koje su sa dr Milekićem vodili kako njegovi savremenici, tako i njihovi naslednici", kaže Sanja Gavrilović, autorka.

"Ova knjiga je očigledan primer onog što ja kažem "Od njive do trpeze". To je klasična arhivistička delatnost. Dobiješ materijal, središ ga, obradiš, i od njega nastane ili analitički oblici, opis dokumenata, ili se napravi neka publikacija, u ovom slučaju veoma dobra i zanimljiva monografija", kaže Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

Značaj arhiva kao institucije ogleda se u očuvanju dokumentacije koja je oblikovala jednu epohu.

"Otuda je potpuno razumljivo da je i izučavanje prošlosti, čuvanje arhivske dokumentacije, ali institucionalno i stručno, od izuzetnog značaja za nacionalni identitet. Naročito u razdobljima relativizacije, pa ponekad čak i pokušajima obezvređivanja svega onoga što mi smatramo i vrednim i temeljnim. U tome je naravno najveća uloga Arhiva Vojvodine, zapravo dokumenata koji se čuvaju u našim arhivima, jer su oni zapravo naše najjače oruđe u očuvanju i odbrani istorijske istine", kaže Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Uz promociju knjige, priređena je i prigodna izložba originalnih arhivskih dokumenata i verodostojnih kopija iz Zbirke Jovana Milekića, kao i predmeta iz domena primenjene umetnosti, koji dočaravaju vreme u kom je građa nastala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.