Izvor: RTV 5, 26.Jul.2012, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheološko nalazište u krugu "Benetona" najzad otvoreno za novinare (video, foto)

Kako je prvi put, od kada je počelo iskopavanje na prostoru fabrike "Beneton Srbija", uprava ovog preduzeća dopustila novinarskim ekipama da snime nalazište, interesovanje za novootkrivene grobnice bilo je ogromno. Arheolozi potvrdjuju da je značaj ovih grobnica izuzetan.
"Otkrivena je 31 grobna celina, preko 50 ljudskih skeleta, sve to na jako malom prostoru. Ovako nešto dešava se jednom u životu arheologa, ja to govorim nakon tridesetogodišnjeg iskustva. Ovim Niš postaje jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << od najznačajnijih tačaka na svetskoj mapi ranohrišćanskih spomenika.
"Analizom smo utvrdili da se radi o višem društvenom sloju gradjanstva u kasnoantičkom Naissusu, imali su skupocenu odeću, sahranjivani su po hrišćanskim običajima, ali i sa primesama paganstva, jer su ostavljani krčazi i novac pored tela umrlih", kaže Gordana Jeremić, arheolog.
"Nastojaćemo da Niš dobije prostor gde sve ovo, ali i ono ranije otkriveno, može da bude izloženo, sve ono što je sada u drugim gradovima i državama a tiče se Niša, sve u susret proslave 1700 godina od donošenja Milanskog edikta", kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić.
Ipak, na pitanje šta će biti sa lokalitetom i otkrivenim arheološkim blagom nakon završetka radova, za sada niko nema odgovor.
"Ja o tome ne znam mnogo, to će reći stručnjaci, komisija koja odlučuje o tome", kaže gradonačelnik Perišić.
"To nemojte da pitate nas, mi smo arheolozi, to će, kada se sve ovo iskopavanje završi, reći grupa arheologa, u Beogradu", kaže Toni Čerškov, arheolog.
"Ne znamo mi koja je dalja sudbina ovog lokaliteta, o tome će odlučivati stručna komisija na republičkom nivou, ali, šta će oni odlučiti, to mi sada ne znamo", kaže Gordana Jeremić, arheolog.

Gradonačelnik Niša ističe da je "Beneton Srbija" platio sva istraživanja i iskopavanja na lokalitetu, i da su odmah prestali sa radovima na izgradnji nove zgrade. Iz fabrike "Beneton" niko nije hteo pred kamere.
Arheolozi najavljuju da će narednog proleća, svi značajni nalazi sa ovog prostora, biti izloženi u Narodnom muzeju u Nišu.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.