Ana Nedeljković & Nikola Majdak: Kako napraviti plastelinsku distopiju

Izvor: Arte, 29.Nov.2018, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Nedeljković & Nikola Majdak: Kako napraviti plastelinsku distopiju

Filmska galerije – Dvorana KCB-a, Kolarčeva 6 Ana Nedeljković, Nikola Majdak mlađi, Neputovanja u Rabbitland, Neputovanja iz Rabbitlanda (ili kako napraviti plastelinsku distopiju) 4 –18. 12. 2018.

Utorak, 4. decembar

19.00 –  Projekcija filmova Rabittland i Neputovanja

Razgovor sa autorima Anom Nedeljković i Nikolom Majdakom mlađim

Otvaranje izložbe fotografija Neputovanja u Rebitlend, Neputovanja iz Rebitlenda

Reč autora:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << />
Već duže vreme obećavamo da ćemo napraviti jedno lepo okupljanje i prikazati u Beogradu naša dva animirana filma Rabbitland i Neputovanja u bioskopu (dakle, veliko platno, sa svim detaljima kojima smo se opsesivno bavili).

I …kucnuo je i taj čas!

Utorak, 4. decembar u 19.00, u bioskopu Kulturnog centra Beograda: projekcija filmova, kratak razgovor sa autorima i nešto duži koktel.

A na zidovima Filmske galerije (većim delom premijerno) kroz izložbu fotografija predstavićemo vam kako izgleda taj „glamurozni“ svet iza scene, svet u kome jedan dan traje celih 5 sekundi. Bićemo dovoljno hrabri da sa vama podelimo kako izgleda sam proces stvaranja animiranog filma. Videćete fotogarfije iz našeg studija, nasmejanu ekipu filma, poluistopljene plastelinske lutke, stvarnu veličinu animiranih svetova, skice, storiborde, delove scenografije...

I da ne zaboravimo, iako je ovo poziv na filmove, druženje, koktel i jednu malu ali iskrenu izložbu, ono o čemu pričamo u našim filmovima su zapravo neke ozbiljne političke teme smeštene u plastelinske distopije nastale po uzoru na naše neposredno okruženje i druge bizarne realne svetove.

Vidimo se.

Da podsetimo, instalacija Rabittland Ane Nedeljković je bila prikazana u aprilu 2010. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda da bi počev od te projekcije ironičnog modela idealnog sveta kreiranog uz pomoć ružičastih Zečeva Bez Mozgasa sa Nikolom Majdakom mlađim 2013. nastao istoimeni film, nagrađen na Berlinalu nagradom Kristalni medeved, koji je prikazan na više od sto festivala širom sveta i osvojio i druge značajne nagrade.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.