Aktivnosti Srpske čitaonice Laza Kostić u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 13:26

Aktivnosti Srpske čitaonice "Laza Kostić" u Somboru

U svečanoj sali Srpske čitaonice „Laza Kostić“ u Somboru, druge čitaonice u Srba i jedine koja je za sopsvene potrebe daleke 1882. godine sazidala sopstvenu zgradu u kojoj i danas radi, krajem prošle nedelje održano je prvo predavanje u ciklusu „Istorija i negovanje tradicije srpskog naroda“ koji se realizuje uz svesrdnu podršku Grada Sombora.

Prvo u nizu, predavanje na temu „Geografija srpsko-srpskog rečnika“ održao je Radovan Damjanović, istoričar, književnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i lingvista iz Beograda.

Kako sam naziv kaže, predavanje je bilo posvećeno srpskom jeziku kao osvnom kulturološkom obeležju jednog naroda. Namenjeno zainteresovanim građanima, nastavnicima istorije, lingvistima, istraživačima srpske kulture i svima onima koji žele da saznaju nešto više o etimologiji srpskog jezika, predavanje je u potpunosti ispunilo očekivanja posetilaca. „Bilo je veliko zadovoljstvo slušati profesora Damjanovića uživo u Somboru“, rekao nam je jedan od prisutnih somboraca Vanja Car. „Lepo je što smo bili u prilici da saznamo više o poreklu sopstvenog jezika. Iznenadila me je i etimologija pojedinih reči što me navodi da pročitam bar neke od knjiga koje je objavio prof. Damjanović“.

Predavanje je organizovano uz strogo poštovanje epidemioloških mera i bilo je pravi primer činjenice da kultura može da živi i razvija se čak i u uslovima pandemije korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.