Vulin: Država nije prekršila nijedno domaće ili međunarodno pravilo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2020, 15:03

Vulin: Država nije prekršila nijedno domaće ili međunarodno pravilo

"Dozvola za izvoz oružja u Jermeniju, kao i bilo koja druga dozvola, dobijaju se na istovetan način. Dakle ne postoji dozvola za Jermeniju po posebnoj proceduri. Sve dozvole moraju da daju Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova. Moraju da se ispune svi zakonski uslovi, a da ne bi oružje otišlo u bilo koju zemlju na prvom mestu je potrebno da ta zemlja ne bude pod sankcijama Ujedinjenih nacija", rekao je danas u Kruševcu ministar odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksandar Vulin odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ko je dao dozvolu za izvoz oružja u Jermeniju i kako se ta dozvola dobija.

"Značajno veća količina oružja i vojne opreme, uključujući i tehnologiju, izvezena je u Azerbejdžan, nego u Jermeniju. Vlada Republike Srbije koju je predvodio Mirko Cvetković je donela Zaključak po kome je rekla da se i u Jermeniju može izvoziti naoružanje. 2006. godine je to bilo stopirano, a onda je Vlada Republike Srbije iz vremena kada su vladu činile partije DOS-a donelа odluku da naoružanje može da se izvozi i u Jermeniju", rekao je ministar odbrane.

On je istakao da su sve vreme, čak i iste firme, izvozile i u Azerbejdžan i u Jermeniju i da tu govori i o privatnim preduzećima.

Politika može da donese odluku da se nešto radi ili da se ne radi. Drago mi je da ćete vi kao predstavnici luksemburškog medija gde je demokratija veoma razvijena učiniti sve da politika nikada više ne odlučuje o privrednim stvarima, o ekonomiji, da politika nikada više ne naredi da se nešto radi ili ne radi. Kada izvezete oružje u Azerbejdžan, onda vam Jermenija kaže da je to apsolutno neprihvatljivo. Kada izvezete oružje u Jermeniju, oni vam kažu da je to apsolutno neprihvatljivo. I onda čiji je lobi jači, ko može glasnije da nešto zatraži, ko može više da uceni ili više da uvredi treba o tome da odluči - naglasio je ministar Vulin i rekao da je on s velikom pažnjom pročitao pismo naše odbrambene industrije koja kaže da "ako politika bude odlučivala gde oni smeju a gde ne smeju da izvoze svoje naoružanje, a da to nije u skladu s opštim pravilima što znači da o tome odluku donose i Ujedinjene nacije, da će sudbina njih i njihovih porodica biti veoma neizvesna".

"To je 17.000 zaposlenih i nije to baš tako lako. Oni proizvode oružje i ne možete nikome prodati ni jedan jedini metak, a da ne postoji neka druga strana koja smatra da to nije baš dobro. Mi moramo uvek da vodimo računa o interesima naše zemlje, u pitanju su prijateljske zemlje, ni jedna ni druga zemlja ne priznaju lažnu državu Kosovo, mi svakako moramo da vodimo računa o onome što osećaju i Azerbejdžan ili Jermenija, ali samo vodite računa o tome da je sve urađeno striktno po zakonu i da sve odluke koje su donete, donete su na osnovu odluke Vlade Republike Srbije iz 2012. ", istakao je ministar odbrane naglasivši da smo mi pravna država i da moramo da poštujemo pravni sistem.

"Sve odluke vlada pre nas, za nas su validne i važeće. Lično mislim da smo tu napravili mnogo grešaka, zato što smo bezuslovno poštovali odluke DOS-a koje su donošene pre nas. Možda smo mogli da ih revidiramo, ali nismo. Urađeno je tako kako je urađeno, to znači pravna sigurnost i to svakako treba poštovati i ja to apsolutno podržavam i ponovio bih da se odluke i dozvole donose ne na osnovu politike, nego na osnovu jasnih zakonskih pravila. Nikako drugačije. Jedna država može da donese odluku da nešto nekome proda ili da ne proda bez obzira na sve, ali ako te političke odluke nema onda se trgovina naoružanjem sprovodi po striktno utvrđenim pravilima", naglasio je ministar Vulin.

"U svakom slučaju, država Srbija nije prekršila nijedno domaće ili međunarodno pravilo. Baš nijedno. Da li će se to nešto menjati to je druga stvar, to je na politici, ali ponovio bih da su u pitanju prijateljske zemlje, zemlje koje nisu pod sankcijama Ujedinjenih nacija, a naša odbrambena industrija mora da se bori na svetskom tržištu da nekako dođe do proizvoda i da počne da radi. Kada im nešto zabranimo mi direktno utičemo na njih, na njihovu proizvodnju. Možda bi trebalo razmisliti o tome da odbrambena industrija Srbije ne treba da postoji, onda neće biti ovakvih pitanja. Doduše, potreba za oružjem će se zadovoljavati, ali iz Bugarske, ili iz neke druge zemlje. Mislim da odbrambena industrija Srbije mora da postoji, treba da postoji i da je veoma važna, a ako negde postoje spoljnopolitički interesi zemlje, odbrambena industrija Srbije će ih bezuslovno poštovati", zaključio je ministar odbrane.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin: Država Srbija nije prekršila nijedno domaće ili međunarodno pravilo (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020

Ministar je istakao da su sve vreme, čak i iste firme, izvozile i u Azerbejdžan i u Jermeniju i da tu govori i o privatnim preduzećima..- Dozvola za izvoz oružja u Jermeniju, kao i bilo koja druga dozvola, dobijaju se na istovetan način. Dakle ne postoji dozvola za Jermeniju po posebnoj proceduri....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.