U Lazarevom gradu venčanje kao iz bajke

Izvor: RTS, 10.Jun.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Lazarevom gradu venčanje kao iz bajke

U Kruševačkoj crkvi Lazarici, po četvrti put održano je venčanje po uzoru na srpsku vlastelu. "Srednjovekovno venčanje" kruna je trodnevnog "Viteškog megdana u Lazarevom gradu" festivala kojim je počela manifestacija "Vidovdan 2019" posvećena 630. godišnjici od Kosovskog boja.
Lazarička zvona najavila su svečanu povorku u srednjovekovnim odorama, koju su predvodila deca mladenaca iz njihovih prethodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građanskih brakova. Jelena i Slađan odlučili su da prvi put stanu pred oltar, zavetuju se na večnu ljubav i vernost i to po uzoru na srpsku vlastelu.

"Zajedno smo tri godine, ali živimo dve godine zajedno i eto rešili smo da tu našu dugogodišnju vezu krunišemo baš ovakvim brakom", kaže mlada Jelena Milanović, a mladoženja Slađan Milenković dodaje: "Kompletno kako izgleda je nešto mnogo lepo, mnogo lepo i nešto što će da nam ostane dugo u sećanju. I nama i deci."
U svatove su pored najbližih, došli radoznali Kruševljani i turisti. U gađanju jabuke mladoženju su odmenili streličali. Zahvaljujući velikom interesovanju i iz drugih gradova za ovakav način sklapanja brakova, srednjovekovno venčanje je od skoro deo ponude Turističke organizacije.
"Prošle godine po jednom projektu i konkursu Naleda i Razvojne agencije Srbije i Radio Televizije Srbije, grad Kruševac je dobitnik jednog lepog priznanja. To je šampion lokalnog ekonomskog razvoja za unapređenje kulture i turizma upravo za ovu manifestaciju. Naravno da smo opravdali poverenje, s obzirom da je veliko interesovanje za ovu manifestaciju", kaže Suzana Milosavljević, direktorka TO Kruševac.
Mladencima i gostima postavljena je i dvorska trpeza.Posle zdravice usledilo je veselje kao nekada na dvoru, uz arhaičnu muziku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.