Izvor: Radio 021, 01.Dec.2018, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "Stop krvavim košuljama" u Kruševcu nakon napada na Borka Stefanovića

Lideri Saveza za Srbiju poručili su sinoć u Kruševcu da Srbija mora da postane normalna zemlja u kojoj će svako slobodno moći da izrazi svoje mišljenje.

Oni su izjavili i da su građani dolaskom na protest "Stop krvavim košuljama" pokazali da se ne plaše i da se neće povinovati nasilju, kao i da su batine koje je dobio Borko Stefanović posejale seme jedinstva među različitim opozicionim grupacijama.

Protest je održan u Kruševcu nakon što je prošlog petka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lider Levice Srbije Borko Stefanović i jedan od lidera tog Saveza pretučen pred početak tribine u tom gradu. Bela sala Kulturnog centra je bila tesna da primi sve okupljene tako da su mnogi stojeći ispred sale slušali govornike.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović je rekao da su Kruševljani dolaskom na protestni skup pokazali da nema tog nasilja, podela i te mržnje koja će zaustaviti slobodu i pravdu.

"Nije nas okupila mržnja, ni želja za osvetom, nije nas okupilo ono što njih okuplja, nije nas okupila želja da se neko obogati, da neko napuni džepove, da proda malo ove budućnosti, okupilo nas je sve suprotno od toga, želja da promenimo ovu zemlju na bolje, da nam deca ovde ostanu, da dobiju penziju od koje mogu da žive, da dođemo u Kruševac dignute glave zato što znamo da ovde rade normalne fabrike, a ne da primaju plate koje su kusur iz nečijeg džepa", rekao je Stefanović.

Kazao je da je Rasadnik, deo Kruševca u kome se dogodio napad na njega, posadio seme jedinstva među opozicijom, a među građanima probudio hrabrost.

"Kada vidim ljude koji su pobedili strah, koji su došli ovde iako strahuju za posao, znam da smo pokazali da ne damo ovu zemlju bitnagama, secikesama i kriminalcima koji su mislili da fašistički iz potaje nekome prospu glavu i da će to nekoga da zaustavi, da će nam zapušiti usta, da će naterati građane da misle ko zna šta će se tek njima desiti kada se meni ovo desilo. Dolaskom večeras ovde pokazali ste da nisu uspeli da vas zaplaše", poručio je Stefanović.

Osnivač Saveza za Srbiju Dragan Đilas kazao je da su trojica kriminalaca koja su napala Stefanovića uhapšena, ali da je pitanje osim njihovih imena i to što ko je njih poslao to da urade te da će taj neko, osim njih, jednoga dana morati da odgovara.

Đilas je rekao da predstavnici opozicije nikoga ne mrze, nikome ne prete, ne žele da se ničija krv proliva već samo žele da Srbija bude zemlja u kojoj će svako moći slobodno da kaže šta misli, da slobodno prošeta gradom, u kome šetnje neće biti najveće dostignuće demokratije nego normalna stvar.

"Večeras je krenulo odavde ali biće toga još kada Srbija postane normalna zemlja, a to će biti kada televizije poput Pinka izgube nacionalnu frekvenciju, kada svako od nas bude mogao da gostuje na javnom servisu i odgovori na sve laži koje je Aleksandar Vučić izgovorio", rekao je Đilas.

Da je u Kruševcu viđeno šta znači kada organizovani kriminal i država počnu da srastaju u jedno te da je to proces koji je u Srbiji neko vreme već traje kazao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, dodajući da "imamo još kratko vreme da sprečimo da se taj proces završi".

"Danas je Skupštini pokrenut proces menjanja ustava, to još uvek nije objavljeno, Ana Brnabić je potpisala predlog za promenu Ustava, na proleće nas očekuje referendum a sa njim i novi izbori. Postoji jedna jedina stvar koje se Vučić plaši, a to je da svi ovi ljudi koji stoje ovde danas budu tim, bićemo hrabri kao što smo noćas bili u Kruševcu bićemo zajedno i bićemo pobednici", poručio je on.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović istakao je da su se lideri opozicije u Kruševcu okupili oko ideje solidarnosti, "da pokažemo najširu moguću solidrnost u savremenoj Srbiji koja je postala zemlja u kojoj više nema normalnog života, ni demokratije, ni slobode medija".

"Ova tiranija, diktatura, kriminal, korupcija neće proći sama od sebe, nego mi moramo da ispravimo kičmu, da pokažemo zube, da se organizujemo, ujedinimo, da izađemo na ulice i da im kažemo da to ovako više ne može, da nam je dosta poniženja", poručio je on.

Okupljenima na protestnom skupu se obratio i Boban Jovanović kome su u napadu prošlog petka izbijeni zubi. Otežano govoreći, on je rekao da to što su na skup došlo brojni sugrađani pokazuje da Kruševac i Srbija mogu da budu slobodni.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.