Srbija gradi Moravski koridor, memorandum s firmom iz SAD

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija gradi Moravski koridor, memorandum s firmom iz SAD

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel, Šon Keri, potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice "Moravskog koridora" - puta od Pojata do Preljine duge 110 kilometara, a maksimalna vrednost te investicije je 800 milione evra.

Ta saobraćajna deonica povezaće Ćićevac, Stalać, Kruševac, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Trstenik, Vranjačku Banju, Kraljevo i Čačak, sa 500.000 stanovnika i 25.000 firmi.

"Moravski koridor će povezati putne koridore 10 i 11, a priprema projekta je trajala dve godine. Ovo je prvi zvanični dokument koji je potpisan, a radovi treba da počnu 2019. i da se akcioni plan i tehnička dokumentacija pripreme do januara sledeće godine", rekla je Zorana Mihajlović.

Potpredsednik Behtela, Šon Keri, je rekao da su procene da će izgradnja Moravskog koridora trajati dve i po godine.

"Očekujem da ovo bude uspešan projekat", rekao je on.

Mihajlović je dodala da će razgovarati o najboljem načinu finansiranja izgradnje Moravskog koridora i istakla da na jednom delu treba da bude izmeštena reka i telekomunikaciona infrastruktura.

"Dobili smo Behtel, jednu od najboljih kompanija u svetu koja zna kako se upravlja ovakvim projektima", kazala je ministarka.

Na pitanje kakvu obavezujuću snagu ima Memorandum o razumevanju, ona je rekla da ugovor sa izvođačem radova je to samo prvi korak i da može da bude potpisan kad se obave svi pripremni radovi. Na pitanje zašto se to radi bez tendera, Zorana Mihajlović je rekla da Srbija ima strateške ugovore s više zemalja, na osnovu kojih je do sada izgrađeno mnogo pruga i puteva.

"Iza svih velikih infrastrukturnih projekata stoji garancija države, a pošto je Moravski koridor strateški važan i prioritet, država će obezbediti garancije i za njegovo finansiranje", kazala je ministarka.

Odgovarajući na pitanje da li posao sa američkom firmom u infrastrukturi znači i promenu državne strategije prema SAD, ona je rekla da je "Srbija mala država koja ne sme sebi da dozvoli da smanjuje broj prijatelja".

"Radili smo sa svim značajanijim partnerima u oblasti železničke i putne infrastrukture i to je odlično za našu zemlju", ocenila je Mihajlović.

Ambasador SAD Kajl Skat je podsetio da je prošlo 140 godina od prvog sporazuma o izvozu suvih šljiva iz Srbije u SAD, a da je prošlog meseca potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i SAD u oblasti infrastrukture i da se sada "ubiraju prvi plodovi tog sporazuma.

Više detalja saznajte od Maje Đurić:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci grade Moravski koridor

Izvor: VOA, 15.Okt.2018

Američka kompanije Behtel počeće u drugoj polovini iduće godine izgradnju Moravskog koridora - autoputa dugačkog 110 kilometara, koji treba da poveže Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Tim povodom potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisala je...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.