Pavićević: Vlast želi da spreči da se protesti šire

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jan.2019, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavićević: Vlast želi da spreči da se protesti šire

Prebrojavanje nezadovoljnih građana na ulicama, prebrojavanje učesnika protesta koji su počeli u Kruševcu pa se “prelili” na prestonicu, Niš i druge gradove, prema oceni profesora Đorđa Pavićevića, može da ima efekat grudve snega koja se gomila, a to je ono što vlast pokušava da spreči.

Protesti protiv vlasti su počeli u Kruševcu pod parolom “Stop krvavim košuljama”, a potom počeli da se održavaju u Beogradu pod sloganom “1 od 5 miliona”. Nedavno su >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se “probudili” i građani u drugim gradovima, pa su i južnjaci izašli na ulice u Nišu i Kuršumliji. Pored lokalnih zahteva svi traže isto - smenu aktuelne vlasti.

Profesor Pavićević pojašnjava da su protesti vrsta poluartikulisanog nezadovoljstva - građani nemaju samo konkretan problem čije rešenje traže, već su nezadovoljni sistemom i celokupnom situacijom u kojoj se nalaze.

Vi sad kada biste hteli da popravite tu situaciju prosto ne biste znali odakle da počnete - dodaje Pavićević.

Ima objašnjenje i za to što se protesti širom Srbije održavaju samo jednom nedeljno. Kaže da svakodnevno protestovanje znači da građani imaju konkretan cilj i da vrše pritisak da se on postigne, što sada nije slučaj.

Ja ne mogu da zamislim sad koja bi bila odluka Vlade Srbije koja bi zadovoljila protestante, tu je premijerka potpuno u pravu, ali ironično jeste jer tu nije problem u jednoj odluci i nije problem u jednom zakonu ili u nekom aktu Vlade, nego je problem u praksi, u onome što oni rade - ma šta doneli kao zakon ili pravila koja hoće da slede, oni to obesmišljavaju - pojašnjava Pavićević.

Ocenjuje i da vlast nije "imuna" na proteste, što pokazuje i njihovo prebrojavanje ljudi na ulici. Njihova najveća briga je, dodaje, to što se protesti šire po drugim gradovima, ali i na ljude koji dosad nisu učestvovali u takvim akcijama.

To može imati efekat one grudve snega koja se gomila i to je ono što oni nastoje da spreče - ističe profesor.

Ipak, izbori koje je vlast ponudila protestantima nisu rešenje, smatra Pavićević koji kaže da je neophodno da se u Srbiji prvo stvori normalna atmosfera da bi oni uopšte mogli da se održe.

Kako iz njegovog ugla izgleda opšta mobilizacija građana koji su juče išli za Beograd kako bi dočekali Putina, ko to plaća, ali i da li su institucije u Srbiji uzurpirane, ko ih kontroliše i kako to utiče na građane, možete pogledati u emisiji "15 minuta".
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.