Izvor: TangoSix.rs, 27.Jun.2022, 06:10

Kruševac dobio novi aerodrom: Otvorena prva nova asfaltna pista u Srbiji od 1985. godine

Prvi novi aerodrom u Srbiji sa betonskom pistom od 1985. godine otvoren je juče kod Kruševca. Aerodrom Rosulje (LYKS) trenutno se sastoji od tek izgrađene asfaltne piste dužine 820 i širine 23 metra kao i novoizgrađenog hangara. Otvaranju aerodroma prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u tehničkoj Vladi Srbije kao i predstavnici matičnog aero-kluba Mihajlo Živić. Povodom otvaranja priređen je prikaz letelica sa aerodroma Trstenik uz kraće >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nalete helikoptera i drugih borbenih aviona RV i PVO Vojske Srbije.
Kako je prilikom otvaranja podsetio direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, radi se o prvom novoizgrađenom aerodromu u Srbiji nakon 1985. godine kada je izgrađen aerodrom Bor. Rosulje, aerodrom 2B kategorije, ukupne površine 41 hektar je takođe i prvi sportski aerodrom u vlasništvu kompanije Aerodroma Srbije.

Iako je u političko-propagandne srvhe bilo dosta „otvaranja“ aerodroma u poslednjih par godina radilo se zapravo o dve prenamene vojnih aerodroma u mešovite civilno-vojne (Niš i Kraljevo) a otvoren je i aerodrom Ravan sa takođe botonskom pistom dužine 220 metara koja nikada nije dobila dozvolu za upotrebu. Aerodrom Kikinda više nije u upotrebi, dok je za borski aerodrom planirana nova lokacija zbog rudarskih aktivnosti kineske kompanije Ziđin.
Podsetimo, Kruševac je imao aerodrom koji se od dvadesetih godina prošlog veka nalazio na lokaciji bliže centru ovog grada. Kako je Tango Six među prvima pisao, bitka za alternativnu lokaciju aerodroma zbog potrebe grada da gradi na lokaciji originalnog počela je 2014. godine. Entitetu koji je trebalo da rukovodi izgradnjom i upravlja novim aerodorm pomagalo je 2017. i 2018. godine domaće rukovodstvo aerodroma Nikola Tesla. Prvi radovi na izgradnji novog aerodroma počeli su u junu 2017. godine.
Ažurirano: Više čitalaca portala je konstatovalo da aerodrom nije publikovan u AIP-u, što je tačno. „Otvaranje“ aerodroma je svakako ceremonijalna karakterizacija. Što se vazduhoplovno-regulatornog aspekta tiče aerodrom je dobio „odobrenje za operacije“ u vidu NOTAM-a koji je izdat 21. juna sa neograničenim važenjem, preciznije „do sledećeg obaveštenja“. Objavljivanje podataka u AIP-u inače traje do 20-ak dana.
The post Kruševac dobio novi aerodrom: Otvorena prva nova asfaltna pista u Srbiji od 1985. godine appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.