Komplikovani i rizičan zahvat doktora u Kruševcu: Operisali ženi tumor težak 30 kilograma!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2018, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komplikovani i rizičan zahvat doktora u Kruševcu: Operisali ženi tumor težak 30 kilograma!

Tim stručnjaka je besprekorno obavio posao!

Tim stručnjaka Ginekološko-akušerskog odeljenja u Kruševcu uklonio je tumor jajnika težak 30 kilograma kod pacijentkinje stare 63 godine iz okoline Aleksandrovca.

Pročitajte i:

Tim stručnjaka Ginekološko-akušerskog odeljenja u Kruševcu uklonio je tumor jajnika težak 30 kilograma kod pacijentkinje stare 63 godine iz okoline Aleksandrovca. Po dimenzijama verovatno da će to biti najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tumor izvađen na ovom odeljenju u 2018.godini, jer se veruje da je najveći ikada operisan na ovom odeljenju, gde se u toku godine obavi od 1.200 do 1.300 operacije.

Samo 50 minuta trajala je operacija tumora,koji je, srećom, bio benignog tipa. Pretpostavlja se da je trebalo najmanje pet godina da dosegne tu težinu.

- Intervencija je bila uspešna, protekla je uredno, zahvaljujući uigranosti tima – kaže dr Slavica Vukanić,koja je predvodila medicinsku ekupu.

- Pacijentkinja je objektivno zasluživala tercijalnu ustanovu za jednu ovakvu vrstu operacije. Međutim, rešila sam da preuzmem rizik.

Nija bila isključena mogućnost da tumor bude maligni, budući da je ultrazvučno snimanje,između ostalog, pokazalo prisustvo slobodne tečnosti, a nesrećna žena izgubila je dosta na kilaži.

- Formacija je bila bledo-ružičaste boje, sa izraženom vaskularnom šarom, napred slobodna, pozadi sa priraslicama-objašnjava dr Vukanić,koja ima 30 godina specijalističkog staža.

- Mi smo to sve lepo oslobodili, izvadili formaciju, predali je na patologiju, ali pre toga stavili na vagu. Detaljne patohistološke analize ukazale su da je reč o mucinoznom cistoadenomu ovarijuma.

Kada je pacijentkinji otvoren stomak, u sali gde su pored dr Slavice Vukanić radili spec.ginekologije dr Dejana Milojević, dr Uroš Vukajlović spacijalizant, dr Čedo Pejčić anesteziolog, instrumentarka Tanja Petrović,anestetičarka Marina Miličević zavladao je tajac. Ništa slično nisu videli ni u knjigama.

Pacijentkinja, koja se u životu dva puta porodila, ispričala je, međutim, da nije imala tegobe, osim što je u zadnje vreme, teško ustajala iz čučnja.Već petog dana po operaciji otpuštena je iz bolnice. Na Ginekološko-akušerskom odeljenju kažu da su ponosni na rezultat. Tumori sličnih dimenzija su retki, a ohrabruju i sve ređa potpuno zapuštena stanja.

- Od 2002. kada je bilo 30-ak operacija za godinu dana, poslednje tri, radi se svega pet operacija raka grlića materice-podvlači dr Blagoje Milovanović, načelnik GAO, gde se u proseku godišnje obavi oko 1.600 porođaja.

- Savet je da žene moraju da idu na redovne preglede i pretrage kod ginekologa.

Da stručnjaci sa ovih prostora uspešno operišu tumoreogromnih dimenzija već je poznato i mnogo faktora utiče na tok,trajanje i težinu operacije. U junu su stručnjaci VMA u visokorizičnoj i složenoj operaciji uklonili maligni tumor jajnika od čak 18 kilograma iz stomaka 51.godišnje žene.

Banjalučani su pre 2016. odstranili tumor od čak 31 kilogram kod pacijentkinje od 52 g, Užičani, 2010.g.- rak dojke od 6,5 kg kod 67.godišnje pacijentkinje,a niški lekari Maksiofacijalnoj hirurgiji KC Niš- 3,5 kg težak tumor na vratu žene od 76 g. U svetu je ove godine, verovatno rekord uklanjanje benignog tumora od skoro 60 kg.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.