Iz jezera Ćelije izvađeno više od hiljadu džakova otpada

Izvor: RTS, 25.Jun.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz jezera Ćelije izvađeno više od hiljadu džakova otpada

Tokom čišćenja jezera Ćelije kod Kruševca prikupljeno je više od hiljadu džakova komunalnog otpada. Sa tog vodozahvata, pijaćom vodom snebdeva se više od sto dvadeset hiljada žitelja Rasinskog okruga.
Sa deset čamaca, jezero Ćelije čistilo je više od sedamdeset ljudi: radnici Kruševačkog vodovoda, meštani okolnih sela, ribolovci, izviđači.

"Ovo je, pre svega, bio apel starijim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << generacijama da malo više povedu računa o svojoj okolini jer ono što ostane iza njih ostaće nama", ističe Jovana Nakić, iz Izviđačkog odreda "Jastreb" Kruševac. "A nama su više od skupih igračaka potrebna zdrava okolina i zdrava voda."
"Za nas ovo jezero znači život, pre svega pijaća voda", naglašava Igor Tamburić, predsednik MZ Zlatari, čiji su žitelji sakupili 800 vreća flaša i drugog otpada iz jezera.
Komunalni otpad sa površine jezera sakupljali su i radnici u okviru javnih radova Nacionalne službe zapošljavanja u Kruševcu.
"Sa prvim poplavnim talasom Vodovod Kruševac sa gradom i Sektorom za vanredne situacije postavio je privremenu barijeru između dva basena, Zlatarskog i Vasićkog basena", objašnjava Vlada Milosavljević, direktor JKP Vodovod Kruševac.
"Ovo je prvi put da i opština Brus učestvuje u akciji i to je dobar primer", kaže Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca. "Trebalo bi ovo da nastavimo i čuvamo jezero, jer grad Kruševac i okolna mesta nemaju alternativu što se vode tiče."
Postavljena je i plutajuća zavesa na Ćelijskom jezeru, sa ciljem da komunalni otpad ne ugrozi rad Fabrike vode u Majdevu.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.