Crkva i vernici obeležavaju treći dan Božića - Svetog Stefana

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva i vernici obeležavaju treći dan Božića - Svetog Stefana

Na treći dan Božića, prema narodnim običajima, iznosi se slama iz kuće, a pravoslavna crkva na ovaj dan praznuje Svetog prvomučenika Stefana. Prvog od sedmorice đakona koga su rukopoložili sveti apostoli i prvom mučeniku koji je postradao za hrišćansku veru. Ovom svecu je u našoj zemlji posvećeno više od četrdeset hramova.
Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u prisustvu brojnih vernika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << služio episkop kruševački gospodin David, u crkvi Lazarici, obeležen je Sv. prvomučenik Stefan, stara hramovna slava. Za porodicu Kozić, ovogodišnje kolačare, posebna svečanost.

"Ovo je za mene ne samo radost, već jedna velika čast biti kolačar. Ovo je, takođe i moja velika zahvalnost Gospodu što mi je podario mog sina Stefana" kaže Slavica Kozić iz Kruševca.
Crkvu Lazaricu, biser moravske arhitekture, kao dvorsku crkvu svoje, novosagrađene prestonice, knez Lazar sazidao je, kako se veruje, između 1375. i 1376. godine u čast prvorođenog sina.
"Sveti knez kada je dobio sina naslednika, posle pet kćeri, posvetio je crkvu Sv. Stefanu arhiđakonu i u čast tog osvećenja crkve dao je sinu ime Stefan. To je kasnije despot Stefan, naš Lazarević, a i još jednu vezu je hteo. Pošto je on bio oženjen Milicom, od roda Nemanjića, svi Nemanjići su za krsnu slavu slavili Svetog Stefana.Tako je on hteo da se i na taj način upiše u taj red ktitora", ističe Željko Marković, starešina crkve Lazarice.
Uz kneza Lazara, njegovu porodicu i vojskovođe koji su u dvorskoj crkvi prinosili molitve, pričešćena je i srpska vojska pred boj na Kosovu. Prvobitno posvećena Sv. Stefanu, kao hramovnu slavu crkva Lazarica od 18. veka proslavlja i praznik rođenja Presvete Bogorodice.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.