SPAS U PRAVI ČAS! Nakon bolnice u Zemunu, kraju se privode radovi i u Kruševcu: Kakva će biti nova kovid ustanova? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 12:58

SPAS U PRAVI ČAS! Nakon bolnice u Zemunu, kraju se privode radovi i u Kruševcu: Kakva će biti nova kovid ustanova? (FOTO)

Investicija je vredna 1,72 milijardi dinara

Novi talas širenja virusa korona u Srbiji je u punom jeku, što znači hiljade novozaraženih i desetine preminulih svakog dana. Ispred kovid ambulanti širom Srbije beleže se ogromne gužve i nervoza je sveprisutna.

Zdravstveni sistem je prenapregnut i na ivici pucanja, a bolničkih kreveta je sve manje.

Za uspešnu borbu protiv strašnog i nevidljivog neprijatelja i u cilju rasterećivanja zdravstvenog sistema, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbija je 10. avgusta ove godine počela igradnju kovid bolnice u Kruševcu.

, kapacitet bolnice će biti 500 ležajeva, uz intenzivnu negu, a izgradnja bi trebalo da bude završena do 15. decembra i biće multifunkcionalna bolnica na usluzi građanima Kruševca i čitavog Rasinskog okruga. Bolnica će imati 150 kreveta intenzivne nege i 350 za poluintenzivnu negu i centralni deo. Tu su i vešernica, menza, kapela.

Kako bi se obezbedio prostor za izgradnju, srušeno je 4.380 metara kvadrata starih objekata i uklonjeno 4.150 kubnih metara šuta, kako bi se prostor pripremio za izgradnju bolničkog kompleksa.

Spolja se radi na uređenju infrastrukture i pripremi za asfaltiranje saobraćajnica. Trenutno je angažovano 450 radnika koji rade u dve smene.

Po završetku građevinskih radova sledi opremanje objekata i instaliranje najsavremenije opreme.

Biće moderna i funkcionalna, a kada se "stiša" epidemija, trebalo bi da posluži i za lečenje ne-kovid pacijenata.

Klinički centar Niš, pod čijom ingerencijom će biti ova bolnica, krajem prošle nedelje raspisao je konkurs za 641 medicinskog radnika - 126 lekara različitih specijalizacija, 439 medicinskih sestara i više desetina tehničara. Takođe se pripremaju kapaciteti za dodatno PCR testiranje.

I tu bolnicu gradi firma "Termomont", koji je gradio bolnice na Karaburmi i u Batajnici. Pomenuta domaća kompanija je već pokazala da ume da radi brzo, efikasno, da radi ne u interesu profita, već u interesu države i naših građana.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na novoj kovid bolnici u Kruševcu krajem novembra ove godine.

Tom prilikom, predsednik je istakao kako u ovom kraju Srbije ima sve veći broj obolelih te će ova bolnica zato biti od velikog značaja. Za ovu kovid bolnicu u Kruševcu prijavio se veliki broj volontera.

- Ovde u Kruševcu je izvesno da će sve biti završeno do 20. decembra, ali nadamo se da će biti gotovo i do 15, 16. decembra... Borba nam je za svaki dan - rekao je on.

Predsednik se zahvalio svim zdravstvenim radnicima u Kruševcu i Rasinskom okrugu koji se bore i ne beže od odgovornosti i koji, kako je rekao, ne traže razlog da ne budu prisutni, već se hvataju u koštac sa problemima, da spasavaju živote ljudi.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.