Rukotvorine za praznična darivanja

Izvor: RTS, 12.Dec.2019, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukotvorine za praznična darivanja

Narodni muzej u Kruševcu, u saradnji sa Udruženjem „Etno-Rasina“, od 2010. godine organizuje radionice pod nazivom „Heklala kazala“. Specijalne gošće na poslednjoj bile su članice „Kola srpskih sestara“ što je radionici dalo i humanitarni karakter.
Čuvajući duh tradicije u vremenu sadašnjem, članice „Etno-Rasina“ u Kući Simića, Kruševljane podučavaju starim zanatima, od veza, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << heklanja, grnčarstva do dekupaža.

„Ovaj put je radionica pletenja koja se zove 'Vreme darivanja' i prvi put je humanitarnog karaktera. Svi šalovi koje budemo pleli zajedno sa našim prijateljima iz 'Kola srpskih sestara' će biti darovani ljudima kojima su najpotrebniji“, kaže Zorana Drašković, kustos Narodnog muzeja Kruševac.
„To su deca i odrasli, prvenstveno odrasli. Mi smo već krenule pošto dajemo pakete za staračka samačka domaćinstva, mi im u taj paket stavimo jedan šal da ih zimus greje i da znaju da mislimo na njih“, dodaje Darinka Virjević, podpredsednica Udruženja „Kolo srpskih sestara“ Kruševac.
Plemenita misija uz iskusne pletilje privukla je i mlade, a nije izostala ni džentlmenska podrška.
„Lepa stvar da se ljudima pokloni nešto što čovek može da uradi svojim rukama. Ovo je nešto što sam gledao kako moja nana radi i ispalo je da i ja umem. Ukrao sam zanat gledajući“, priča Predrag Đorđević.
„Dovelo me je to zato što sam htela da naučim da štrikam i zato što sam čula da je humanitarna, da ide u humanitarne svrhe“, kaže učenica Suzana Karajović.
Rukotvorinama s ljubavlju ispletenim, članice „Kola srpskih sestara“ darovaće trideset petoro starih Kruševljana, a mališane poslednje nedelje u godini.

„Nas očekuje velika akcija za Materice. Pripremamo paketiće za najmlađe, od godinu dana do predškolskog uzrasta, a onda pripremamo i badnjake za božićne praznike“, kaže Darinka Virjević, potpredsednica Udruženja „Kolo srpskih sestara“ Kruševac.
Vrećice za badnjake, slamu i orahe, humane Kruševljanke vezom su već ukrasile. U duhu tradicije koju „Kolo srpskih sestara“ već 116 godina neguje, sredstvima prikupljenim od prodaje obradovaće najmlađe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.