Izvor: RTS, 06.Mar.2021, 14:03

Od vinara do forenzičara, šta sve nude obrazovni profili za dualno obrazivanje

U program dualnog obrazovanja, učenje kroz rad, u Srbiji je trenutno uključeno oko 7.000 srednjoškolaca koji praktična znanja stiču u blizu 900 kompanija. Na poziv Regionalne privredne komore Kruševac, pored 22 kompanije koje su već prošle proces akreditacije, ove godine je još 14 poslodavaca iz Rasinskog okruga pokazalo spremnost da se priključi programu, iskazavši potrebu za 43 obrazovna profila.
Konačnu odluku o broju učenika i odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji će od jeseni srednju školu pohadjati po dualnom modelu obrazovanja, na osnovu zahteva privrede, ministarstvo prosvete doneće do kraja aprila.

Milan i Dragan peta su generacija vinara u porodici Ćosić. Iskustvo koje su stekli na vinogradarsko-vinarskom smeru škole "Sv.Trifun" u rodnom Aleksandrovcu znatno im je pomoglo, kažu, na putu do diplome Poljoprivrednog fakulteta.
"Upoznati smo sa sirovinom, i grožđem, i svime. I procesom tehnologije isto, pravili smo vino tu u školskom podrumu, i sve je to veoma značajno, jer već odeš sa nekim znanjem na fakultet gde ti je posle mnogo lakše", kaže diplomirani inžinjer poljoprivrede Milan Ćosić.
Vinogradarsko-vinarski smeru u školi Aleksandrovcu postoji od 2008.godine, a od prošle ga đaci pohadjaju po dualnom modelu. Njegov značaj prepoznala je i država uvrstivši ga u Srategiju razvoja vinarstva u narednih 10 godina.
"Dogovorili smo se oko toga da naši učenici idu na praksu u "Vino Župu" i kod vinara koji mogu to da odrade i mogu da prime. Za ovaj kraj je veoma važno jer ovde kod nas imamo preko 60 mini-vinarija, vinarija koje u proseku proizvedu od pet do 50.000 boca u toku godine. Naši učenici koji su ovde bili sada su se vratili na svoja imanja i u svoje vinarije", navodi direktor Srednje škole "Sveti Trifun" Branko Rajčić.
Program dualnog obrazovanja od jeseni će se realizovati u šest srednjih stručnih škola u Trsteniku, Aleksandrovcu i Kruševcu gde se uz postojeće obrazovne profile planiraju i novi: trgovac, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, električar, elektromonter mreža i postrojenja ali i jedan kakvog nije bilo.
"Obrazovni profil koji je nov u Srbiji, prvi ko će biti u Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu, to je tehničar za forenziku. Planirano je 30učenika. Škola je potpisala i ugovore sa Vojskom Srbije, sa kasarnom "Car Lazar" u Kruševcu, i, naravno, sa PU Kruševac gde će deca obavljati stručnu praksu", navodi načelnik Školske uprave Kruševac Zoran Asković.
Mogućnost učenja uz rad, čime se povećava šansa za zaposlenje, naredne školske godine u Rasinskom okrugu, kroz dualno obrazovanje, dobiće 150 đaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.