Kruševac: Neprijatni mirisi nisu opasni

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruševac: Neprijatni mirisi nisu opasni

Nakon što je Kruševljane, krajem septembra, zabrinuo neprijatni miris koji se, kako su utvrdile inspekcije, širio iz kruga preduzeća „Bin komerc“, zbog istog problema našoj redakciji ponovo su se javili građani.
Iako se neprijatni mirisi mogu osetiti u mnogim delovima grada, najizloženiji su mu meštani Dedine i naselja Bivolje, u kojem se proizvodni pogoni „Bin komerca“ nalaze.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << „Bin komercu“, privatnom preduzeću u čijim pogodima se mesečno proizvede 300 tona ksantata, kažu da građani nemaju razloga da strahuju za zdravlje i svoj život.
„Neprijatni mirisi nisu otrovni mirisi. Neprijatni mirisi su nešto što je posledica procesa proizvodnje. Na tome radimo godinu dana i jače. Na osnovu tog probnog postrojenja, koje će biti u upotrebi od 15. 11. ove godine, nadamo se da neće biti neprijatnih mirisa“, najavljuje Bojan Cvetković, zastupnik „Bin komerca“ d. o. o., ogranak Kruševac.
Na to ih obavezuje i jučerašnja odluka Gradskog štaba za vanredne situacije kojoj su prisustvovali i predstavnici Zavoda za javno zdravlje, koje radi redovni monitoring osnovnih zagađivača.
„To su azotni oksidi, sumpor-dioksidi i čađ. Radi se na šest mernih mesta. Jedno od njih je u Bivolju. Radi se svakodnevno i za sve ovo vreme nije bilo veće koncentracije ni sumpor-dioksida ni azotnih oksida“, objašnjava doktorka Vesna Marić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ Kruševac.
Pored četiri zakonom propisane kontrole otpadnih voda i dva merenja emisije gasova, „Bin komerc“ je ove godine imao i više vanrednih.
„Zbog ovih situacija i pritužbi građana, imali smo dvadesetak različitih merenja i sva merenja su bila u prisustvu inspekcija i sva merenja su nam bila daleko ispod graničnih vrednosti emisija. Nijedno nije pokazalo da imamo nekog problema osim tih neprijatnih mirisa“, kaže Bojan Cvetković, zastupnik kruševačkog ogranka „Bin komerca“.
Puštanjem u rad postrojenja čija je instalacija u toku, očekuje se da problem bude rešen, a studija o proceni uticaja na životnu sredinu objekta u kompleksu od 18 hektara, koja će biti gotova polovinom naredne godine, utvrdiće pravo stanje stvari.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.