Zavod za stomatologiju obeležio dve decenije rada

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Sep.2018, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavod za stomatologiju obeležio dve decenije rada

Svečanom akademijom, u prisustvu velikog broja gostiju i kolega, Zavod za stomatologiju Kragujevac obeležio je 20. godina rada kao samostalna ustanova. Odlukom Vlade Republike Srbije, 1998. godine stomatološka služba koja je bila deo Zdravstvenog centra Kragujevac izdvaja se kao samostalna ustanova - Zavod za stomatologiju Kragujevac. Danas broji 36 ordinacija koje su smeštene delom u matičnoj službi u zgradi Zavoda, delom u ambulantama Doma zdravlja, vrtićima, osnovnim i srednjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << školama.

Zavod ove godine obeležava veliki jubilej 60. godina od kako je prvi stomatolog došao u Kragujevac i 20. godina od osnivanja samostalne ustanove - Zavod za stomatologiju, rekao je u svom obraćanju prof. dr Ranko Golijanin, direktor Zavoda. Kroz burna vremena stomatologija u Kragujevcu se razvijala da bi danas postala savremena ustanova sa specijalističkim službama - dečija i preventivna stomatologija, opšta i hitna stomatološka služba i služba specijalističkih delatnosti. Pored toga, kragujevački Zavod za stomatologiju baza je dva stomatološka fakulteta, iz Foče i Kragujevca, kaže prof. dr Golijanin.

Govoreći o budućnosti i planovima, on izdavaja oblast stomatologije koja u proteklih par godina nije ostvarena, a to je otvaranje bloka stomatologije za osobe sa posebnim potrebama. Zavod uz podršku grada Kragujevca ulaže napore da obezbedi sredstva i deo zgrade renovira i opremi upravo za tu oblast stomatologije, a to će biti kruna kragujevačke stomatologije jer ne postoji ništa što stomatološke ustanove u svetu rade a mi ovde ne. Uložili smo mnogo napora i truda, postigli značajne rezultate i to nas čini ponosnima, uz veliku zahvalnost svih onih  generacija koji su proteklih šezdeset godina razvijali stomatologiju i na ponos budućim generacijama.

U ime grada jubilej je čestitala Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je podsetila da je mnogo jubileja u godini kada grad Kragujevac obeležava dva veka od proglašenja prve prestonice moderne srpske države.

Po mnogo čemu prvi, Kragujevac u ono vreme a i danas se izdavaja, a to možemo reći i za začetke organizovane stomatološke samostalne zaštite. Mesec septembar bio je presudan za srpsku stomatologiju, za njen prosperitet i napredak. Zahvaljujući vizionaru, predanom i posvećenom lekaru i stručnjaku prof. dr Momiru Sokoloviću, davne 1958. godine prva zubna poliklinika u Srbiji osnovana je u Kragujevcu. Može se reći da je on utemeljivač savremene stomatološke zaštite kako u Kragujevcu tako i u Srbiji. To je preteča današnjeg Zavoda za stomatologiju koji u našem gradu funkcioniše i postoji, podsetila je dr Damnjanović. Gradu Kragujevcu kao osnivaču ove zdravstvene institucije ostaje obaveza da u narednom periodu na ponos i uspeh svih Kragujevčana i dalje ulaže i investira u stomatološku zdravstvenu zaštitu koja je neodvojivi deo zdravstvenog sistema - istakla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Direktor Zavoda, prof.dr Golijanin, bivšim zaposlenima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli što funkcionalnijem radu ustanove kao i institucijama, kompanijama i pojedincima uručio je zahvalnice, a Gradu Kragujevcu i Kliničkom centru Kragujevac uručene su plakete.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.