Vrhunski rezultati kragujevačkih robotičara

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhunski rezultati kragujevačkih robotičara

Na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici, koje je održano u Šangaju, Srbiju su predstavljala dva tima – iz Užica i Kragujevca. Učenici Prve kragujevačke gimnazije, kao i užički osnovci, osvojili su drugu nagradu u konkurenciji tri i po hiljade timova iz celog sveta.
Sve što su naučili prethodnih godina pokazali su u tri minuta. Korišćenjem veštačke inteligencije, njihov robot uspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rešio svih sedam zadataka. Njihovo je bilo da osmisle kako.
 
„Kako će robot da se ponaša na terenu, da konstruišemo robota i prepreke, sledeći korak je programiranje. Robot treba što efikasnije da se kreće na terenu i reši prepreke“, kaže Vuk Lazović, učenik Prve kragujevačke gimnazije.
„Glavna stavka tu je zapravo testiranje i mnogobrojno ponavljanje i pokušavanje rešavanja prepreke. Robot tom veštačkom inteligencijom koja se unosi u njega sam rešava prepreke“, kaže Dušan Tenjović, učenik Prve kragujevačke gimnazije.
Nimalo lak zadatak za tročlanu ekipu Prve kragujevačke gimnazije, jer je takmičenje u Šangaju okupilo 10.000 učesnika. Savremene tehnologije deo su njihovog obrazovanja.
„Fascinaralo me to što je kod njih to, da kažem, u sistemu. Dok, kod nas, mi to radimo kao vannastavnu aktivnost i zato su oni uspešniji od nas“, navodi Katarina Veljković, profesorka Prve kragujevačke gimnazije.
„Otežavajuća okolnost je bila to što su naši roboti znatno slabiji, odnosno naši motori, u odnosu na ostale ekipe, zbog toga su oni bolji i superiorniji“, objašnjava Mihailo Šundović, učenik Prve kragujevačke gimnazije.
Tehniku je ovog puta nadmašilo znanje kragujevačkih đaka, koje im prenosi jedna od 50 najboljih nastavnika u svetu – predstavnica Srbije na takmičenju Global tičer prajz.
„Volim ovo da radim, volim da se igram sa njima i oni mi daju u stvari energiju, svakog dana učim od njih“, kaže profesorka Veljković.
Srbija drim tim, osvajanjem druge nagrade u Šangaju, opravdao je svoje ime. Iako je, kažu, njihov robot izgledao kao jugo u odnosu na ferarije ostalih ekipa, pokazali su da sve zavisi od vozača.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.