Vladimirci: Otvoren dugo čekani Učenički dom

Izvor: RTS, 03.Sep.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimirci: Otvoren dugo čekani Učenički dom

U Vladimircima je otvoren Učenički dom. Posle trinaest godina od početka gradnje, i brojnih problema, ove godine objekat je konačno završen, a prvi đaci već su u sobama.
Lazar je zbog geodetskog smera u Vladimirce došao iz Kragujevca, Miloš iz Skele, planira da bude kuvar. Neće deliti učionicu u Posavotamnavskoj srednjoj školi, ali će kako kažu čekajući još jednog cimera, sa zadovoljstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deliti sobu.

"U Kragujevcu nema ta škola, više ne radi, a nigde drugde ne bi dobio dom i zato sam odlučio da dođem ovde, veoma je lepo i sviđa mi se", kaže Lazar Ilić, iz Kragujevca.
I Miloš Ranković iz Skele kaže da je u domu lepo. "Tri kreveta ima, nas trojica u sobi, trebalo bi i teretanu da imamo, čak i internet besplatan, doručak, ručak, večera, sve super".
U novom objekatu od preko 5.000 kvadratnih metara, uz tv salu, trpezariju, zajedničke prostorije, smeštaj i ishrana koštaju 5.380 dinara. Zbog dobrih uslova srednjoškolci su u Vladimirce stigli i iz Srema, Obrenovca, Šapca i okolnih sela.
"Sad mnogo štedim vreme i ne moram da idem kući, da putujem", kaže Tatjana Stojadinović, iz Suvog sela.
Nastavni program je u školi u neposrednoj blizini, a za kućni red uz obavezno učenje u domu, nadležni su psiholozi i predagozi. Za pojedine, učionica će biti i domska trpezarija.
"Nadzor vrše kvalifikovani vaspitači, a pored ishrane i smeštaja, učenici koji su na obrazovnom profilu kuvar i konobar moći će da obavljaju profesionalnu praksu", kaže Goran Jovanović, upravnik Doma za učenike.
Od 75 mesta koliko je odobreno ove godine, 50 kreveta je već popunjeno, interesovanje je veliko, prijave su do kraja septembra. Nov dom za Vladimirce je pokretač mnogih aktivnosti.
O tome Milan Isailović, direktor Posavotamnavske srednje škole sa domom učenika, Vladimirci kaže: "Dom će pored ovih sadržaja za smeštaj dece imati i 30 komercijalnih ležaja, a ima i salu u kojoj su predviđeni seminari i stručna usavršavanja i van nastavne aktivnosti, sva kulturna dešavanja biće omogućena u okviru doma."
Učenici mogu da koriste i bazen u varošici i sportske terene. Dogovara se i da ih na leto zamene studenti geodezije na praksi. Nova školska godina kažu u Vladimircima donela im je uz pune učionice, i nove mogućnosti i brojne planove, jer prvi put imaju gde da smeste i đake i goste.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.