Usvojen završni račun budžeta grada za 2014.

Izvor: Šumadija Press, 10.Jun.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen završni račun budžeta grada za 2014.

Odbornici Skupštine grada Kragujevca usvojili su danas više odluka, među kojima su najvažnije o završnom računu budžeta grada Kragujevca za 2014.godinu i o modelu privatizacije RTK.

Grad Kragujevac je u prošloj godini ostvario prihode i primanja u iznosu od 5,2 milijardi dinara što čini oko 69 odsto ukupno planiranih prihoda i primanja za 2014.godinu, izvestio je odbornike član Gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović.

Najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << učešće u prihodima, kako je pojasnio Mitrović, imaju porez na zarade u iznosu od 2,4 milijarde dinara, donacije i transferi u iznosu od 872 miliona dinara i porez na imovinu u iznosu od 498 miliona dinara. Kada je reč o rashodima i izdacima, oni su iznosili 5,2 milijardi dinara, a najveće učešće imaju zarade zaposlenih – 1,5 milijardu dinara, korišćenje roba i usluga u iznosu od 950 miliona dinara, sudske kazne i penali u iznosu od 386 miliona dinara, osnovna sredstva u iznosu od 582 miliona dinara i izdaci za otplatu glavnice kredita u iznosu od 580 miliona dinara.

Kao razlika između ukupnih ostvarenih tekućih prihoda i primanja i prenetih sredstava i ukupno izvršenih tekućih rashoda i izdataka ostvaren je konsolidovani suficit u iznosu od 78 miliona dinara. Ono što je ključna karakteristika ovog završnog računa su ukupne obaveze direktnih i indirektnih korisnika grada Kragujevca prikazanih u završnom računu u iznosu od 5 milijardi 312 miliona dinara što je više od ukupnog izvršenja budžeta za 2014.godinu – rekao je Mitrović.

Najveće obaveze su prema direktnim korisnicima i one iznose 2,5 milijarde dinara gde najveće učešće imaju obaveze prema obrazovanju u iznosu od 1,2 milijarde dinara, komunalni poslovi sa 415 miliona dinara, privreda i sport 306 miliona dinara i socijala i zdravstvo sa 178 miliona dinara.

Obaveze indirektnih korisnika su 1,5 milijardi dinara i u najvećoj meri se odnose na obaveze Preduzeća za izgradnju grada u iznosu od 995 miliona dinara, robne rezerve sa obavezama od 227 miliona dinara, Predškolsku ustanovu “Nada Naumović” sa 138 miliona dinara i na kulturu u iznosu od 127 miliona dinara.

Treća kategorija obaveza su kreditna zaduženja u iznosu od 1,2 milijarde dinara.

U nastavku rada odbornici su usvojili i predlog plana detaljne regulacije ”Dela gradskog centra”. Gradski parlament Kragujevca doneo je i Odluku o pristupanju izradi Strategije socijalne zaštite grada Kragujevca za period 2015-2019 godine. Član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damnjanović rekla je da je postupak izrade nove strategije proceduralnog karaktera i poklapa se sa izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti koju država najavljuje.

Donošenje ove Odluke ne iziskuje nova sredstva iz gradskog budžeta, a cilj donošenja ovog dokumenta je unapređenje sistema socijalne zaštite na efikasan način uz podršku svih institucija i udruženja – rekla je Damnjanović.

Usvojen je i operativni plan za odbranu od poplava za 2015.godinu, kao i odluke o metodu i modelu privatizacije JP “Radio televizija Kragujevac”.

Na početku današnjeg zasedanja predsednik Skupštine Milan Urošević obavestio je odbornike da je formirana nova odbornička grupa u Skupštini grada – ”Za bolji i moderniji Grad” koju čine tri odbornika, a šef odborničke grupe je Mikica Stefanović.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.