U Kragujevcu održan Svetski kongres esperantista

Izvor: RTS, 13.Avg.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu održan Svetski kongres esperantista

U Kragujevcu je završen 91. Svetski kongres esperantista, nakon čega su esperantisti krenuli putevima vina kroz Srbiju. Kongres je održan u godini kada Kragujevac obeležava dva veka od proglašenja za prestonicu moderne Srbije pa je simboločno nazvan Esperanto kulturni most izmedju Kragujevca i sveta.
"Bilo je ovo jedinstveno iskustvo, uživala sam u svemu, vašem gradu, gostoprimstvu, druženju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i radu sa kolegama", kaže Telma Olivijera iz Brazila.
"Veoma mi se dopada Kragujevac, posbno centar grada gde se vidi kombinacija tradicionalnog i modernog, Kragujevac ima svoj identitet nije kopija drugih gradova", dodaje Alhlande Havijer iz Španie.
Svetski kongres su organizovali kraguejvačko Udruženje esperantista Espero, pod pokriveteljstvom grada Kraguejvca. Savetovanja, paneli, radionice i raznovrstan prateći program obeležili su 91 svetski kongres esperantista. U kragujevačkim Šumaricama, muzeju 21, oktobar glumci knjaževsko srpskog teatra na esperantu su izveli Igru brojeva, književnika Mirka Demića, poemu sa poslednjeg Velikog školskog časa.
"Kongres ima simboličan značaj jer je održan u godini kada kraguejvac obeležava dva veka od proglađenja za prestonicu moderne Srbije", kaže Saša Pilipović, glumac kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra i jedan od retkih profesionalnih gluimaca u svetu koji igra na esperantu. "Zato je i tema kongresa Esperanto kulturni most između Kragujevca i sveta potvrdila tu istorijsku povezanost. Učesnici kongresa osim o temama vezanim za esperanto raspravljali su i o veganizmu, vegetarijsnstvu, ekologiji", dodaje Pilipović.
SAT neguje tradicije radničkog esperantskog pokreta, na kongresu smo razmenjivali iskustva i obradjivali teme, imali panel diskusije, radionice", kaže Radojica Petrović predsednik Svetske organizacije nastavnika esperanta. 
Prošle godine u Seulu, ove u Kragujevcu, a sledeće će se esperantisti iz svih krajeva sveta okupiti u Barseloni. Iz prve prestonice moderne srpske države Kraguejvca, stotinka učesnika kongresa poneli su sa najlepše uspomene. A, posle Kragujevca esperatnisti su nastavili da upoznaju Srbiju, krenuli su putevima vina, od Vminacijuma Smederavske tvrdjave, Golupca, Lepenskog vina do Romulijane.







































Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.