Transparentno finansiranje projekata civilnog društva iz budžeta

Izvor: Kragujevac.rs, 24.Jan.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentno finansiranje projekata civilnog društva iz budžeta

U organizaciji Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije uz podršku grada Kragujevca danas je za predstavnike organa javne uprave održan seminar na temu Transparetno finansiranje organizacija civilnog društva iz javnih sredstava i praćenje realizacija i ocena uspešnosti podržanih programa i projekata. Seminar se realizuje u okviru projekta “Unapređivanje mehanizma za finansiranje civilnog sektora iz javnih sredstava RS“ koji finansira Delegacija Evropske Unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << u RS.

Aktivnosti i seminari namenjeni predstavnicima državne uprave i lokalne samouprave koje realizujemo u gradovima Srbije odnose se na nove izmene regulative koje se tiču finansiranja udruženja iz budžetskih sredstava. Cilj seminara je praćenje i monitoring programa i projekata koji su već podržani ali i procena uspešnosti njihovih rezultata. U fokusu su delovi konkursnog ciklusa nakon potpisivanja ugovora i imaju za cilj sagledavanje koliko su programi i projekti koji se finansiraju iz budžetskih sredstava efektivni, koliko građani imaju benefita od njih kao i praćenje trošenja budžetskih sredstava, odnosno sredstava poreskih obveznika, rekla je Milena Banović, predstavnica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

Seminaru u Kragujevcu prisustvovali su predstavnici gradova i opština Šumadijskog, Podunavskog, Rasinskog, Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga. O izmenama zakonske regulative koje se tiču finansiranja i mehanizmima praćenja, o transparentnosti, dostupnosti informacija, proceduri, načinu finansiranja, kriterijumima za apliciranje, na koji način se proces odvija i koji su rezultati, govorila je međunarodni ekseprt Nataša Obradović, konsultant na projektu.

Govoreći o Kragujevcu kao jednoj od pet lokalnih samouprava u Srbiji koja je najdalje otišla u transparentnosti finansiranja nevladinog sektora, jednoj od malobrojnih lokalnih samouprava koje u komisijama za dodelu sredstava nevladinom sektoru ima predstavnike nevladinog sektora i ima razvijenu metodologiju terenskih poseta i provera trošenja sredstava, Nataša Pešić Radosavljević, načelnik Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj je podsetila da je Kragujevac jedan je od pet gradova u Srbiji potpisnika Memoranduma o saradnji u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP). Ono što je novo, što će se raditi kroz Reload projekat i kroz projekat Kancelarije za borbu protiv korupcije jeste primena plana integriteta, LAP za borbu protiv korupcije koji predviđa određene mere u saradnji sa nevladinim sektorom i formiranje posebne komisije za praćenje trošenja sredstava. Od nevladinonog sektora očekuje se mnogo veća ozbiljnost u smislu davanja određenih garancija. Novi zakon o udruženjima koji je u nacrtu, nova metodologija, rad sa Kancelarijom i Program UNDP-a, svima će biti od pomoći, zaključila je Pešić Radosavljević, načelnica uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj.

U okviru projekta Kancelarija organizuje sedam jednodnevnih seminara i do sada su pored Kragujevca realizovani u Beogradu, Nišu, a održaće se još u Nišu i Subotici. U cilju upoznavanja organa javne uprave sa obavezom praćenja sprovođenja i evaluacije odobrenih programa izrađena je Metodologija planiranja praćenja realizacije i ocene uspešnosti realizovanih programa i projekata organizacija civilnog društva i praćenja utroška dodeljenih finansijskih sredstava i Priručnik za njenu primenu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.