Svakodnevno saobraćajno zagušenje u Kragujevcu - šta je rešenje?

Izvor: B92, 04.Maj.2021, 19:00

Svakodnevno saobraćajno zagušenje u Kragujevcu - šta je rešenje?

I pored svih pokušaja nadležnih, u Кragujevcu je i dalje prisutno svakodnevno saobraćajno zagušenje, čemu doprinosi uvećan broj automobila za 100 procenata poslednjih godina.

U preduzeću Putevi kažu da su u toku pregovori i planovi da se u gradu uvede adaptivno upravljanje iz jednog centra svim semaforima na svim raskrsnicama, koje bi doprinelo smanjenju saobraćajnih gužvi, prenosi RTK.

Taj proces odvijao bi se paralelno sa izgradnjom Severne obilaznice i 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novih ulica u gradu.

U iščekivanju početka radova na Severnoj obilaznici, koji su nagovešteni za kraj ove i početak naredne godine, kako se procenjuje, grad Кragujevac i Šumadija dobijaju potpuno novi, ne samo urbani, već i ekonomski zamah.

Direktan benfit od obilaznice duge 22 kilometra, imaće nekoliko opština.

Sama sela od Cvetojevca do Goločela dobiće atribute prigrada, a izgradnjom obilaznice očekivanja su da se konačno rastereti saobraćajna gužva u gradu.

Izgradnjom 10 novih ulica, od kojih su neke bulevarskog tipa, rešiće se dugogodišnji problemi.

Na novim putevima planira se i moderna svetlosna signalizacija.

Кragujevac ima duplo veći broj vozila na ulicama.

Samim tim veći je i protok saobraćaja, veća nervoza, veće gužve.

Jedino što je u toj situaciji dobro, a koristiće za planirano uvođenje adaptivnog upravljanja semaforima je što grad za sada ima mali broj semaforskih raskrsnica, samo 36.

Međutim, najveći i dugogodišnji problem je tranzit teretnih vozila kroz sam centar.

Rekonstrukcija Bulevara kraljice Marije je zbog korone izostala, ali potez od Aerodroma do Zvezde trebalo bi da se rasteretiti digitalnim putem.

Zbog ubrzanog razvoja grada, prigrada, ulica, industrijskih zona rešavanje problema saobraćajnih gužvi iz dana u dan je sve neophodnije.

Jedan od mogućih i korisnih načina je upravljanje semaforima iz jednog centra, jer se na taj način za 50 odsto smanjuje vreme čekanja i smanjuju gužve na raskrsnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.