Srpski i hrvatski lekari razmenjuju iskustva u Kragujevcu

Izvor: RTS, 20.Okt.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski i hrvatski lekari razmenjuju iskustva u Kragujevcu

Lekari iz Hrvatske i Srbije razmenili su najnovija saznanja i iskustva iz oblasti spinalne hirurgije. Oni su se okupili na regionalnom skupu u Kragujevcu. Dobri stručnjaci i njihovo stalno usavršavanje omogućavaju Srbiji da parira evropskim ortopedskim centrima.
Kompleksnu operaciju velikog deformiteta kičme, zajednički su uradili kragujevački, niški i varaždinski ortopedi i neurohirurzi. Uspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obavljen zahvat omogućio je pacijentkinji brz oporovak a lekarima razmenu iskustava u oblasti spinalne hirurgije.

"Veoma je bitno međusobno povezivanje između Kliničkih centara, zato što ovakvog kadra, koji se bavi spinalnom hirurgijom u našoj zemlji ima zaista malo", kaže prof. dr Nebojša Stojanović iz KC Niš.
Spinalna hirurija je skupa disciplina. Stalnim ulaganjem u lekare, njihovu edukaciju i zajednički rad sa najpoznatijim evropskim stručnjacima, Srbija hvata korak sa svetom. Kadrove imamo, a šta nam nedostaje?
"Fali nam malo više implanta, fali nam prostora vezano za operacione sale, pacijenata ima. Mogu reći, da na operaciju kičme trenutno čeka sigurno više od 70 ljudi", navodi dr Srđan Vlajović iz KC Kragujevac.
I to se menja. Tendencija Ministarstava zdravlja je da klinički centri u Nišu i Kragujevcu budu potpuno opremljeni za obavljanje najkomlikovanijih zahvata. U Hrvatskoj je više takvih klinika, a Varaždin će postati republički spinalni centar.
"Razvijanje centara, izvrsost, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, dovešće do poboljšanja kvalitea lekarskog posla i boljeg kvaliteta pacijenata nakon naših zahvata", ističe Vječeslav Kčira Fideršek iz Opšte bolnice u Varaždinu.
Deformiteti kičme, kao posledica povreda ili bolesti, u regionu i kod nas, sve su češći ali i teži. Zato je razmena znanja, iskustava i svetskih dostignuća, preduslov za njihovo uspešno lečenje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.