Španski ortoped u Kragujevcu kroz samo dva reza rešava ozbiljne deformitete kičme kod dece VIDEO

Izvor: B92, 21.Maj.2021, 10:20

Španski ortoped u Kragujevcu kroz samo dva reza rešava ozbiljne deformitete kičme kod dece VIDEO

Zahvaljujući saradnji evropskih i domaćih spinalnih hirurga, deca iz Srbije sa najtežim deformitetima kičme ne moraju da idu u inostranstvo na operaciju. Te intervencije se u poslednje četiri godine obavljaju i u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, a za to vreme je uspešno operisano pedesetak dece iz svih krajeva Srbije.

Španski spinalni hirurg prof. dr Norberto Ventura već četiri godine dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kragujevac kako bi zajedno sa kolegama iz Univerzitetskog kliničkog centra pomogao deci sa najtežim deformitetima kičme.

"U Srbiji ima mnogo dece sa zanemarenom skoliozom koja utiče i na ostale organe, pogotovo na razvoj pluća. Veoma je bitno da se ovaj problem reši u ranom dobu da ne bi doveo i do drugih problema, objašnjava dr Ventura za TV Prva.

Od prošle godine Ventura sa kolegama iz Kragujevca primenjuje novu tehniku u lečenju koju je patentirao ugledni svetski ortoped Lotfi Miladi sa francuske ortopedske klinike.

"To je minimalno invazivna tehnika gde se radi kroz dva reza u distalnom i proksimalnom delu kičmenog stuba i korekcija se obavlja na mnogo lakši način",dodaje dr Ventura.

Prednosti ove nove tehnike u lečenju dece su brojne.

Reč je o tehnici koja omogućava da operacije traju znatno kraće, objašnjava dr Srđan Vlajović, spinalni hirurg u UKC Kragujevac, znatno je manji gubitak krvi, postiže se značajna korekcija deformiteta kičmenog stuba i mogućnost postoperativnih komplikacija su svedene na minimum.

Zahvaljujući saradnji sa švajcarskim i francuskim ortopedima u kragujevačkom univerzitetskom centru osnovano je odeljenje spinalne hirurgije koje se bavi isključivo lečenjem pacijenata sa patologijom kičmenog stuba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.