Smanjuje se nezaposlenost u Kragujevcu: Šta predviđa trogodišnji Lokalni akcioni plan?

Izvor: B92, 18.Apr.2021, 13:23

Smanjuje se nezaposlenost u Kragujevcu: Šta predviđa trogodišnji Lokalni akcioni plan?

Trend smanjenja stope nezaposlenosti u Kragujevcu nastavio se u 2020. godini i sa 16.083 lica na tržištu rada iznosi 12,7 odsto, rečeno je na sednici gradskog Saveta za zapošljavanje na kojoj je razmatran predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2021-2023 godine.

U 2019. godini ova stopa je iznosila 13,6, što je smanjenje za 0,9 procenata. Smanjen je broj nezaposlenih žena koji je prošle godine prvi put pao ispod 10.000, smanjuje se broj nezaposlenih među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osetljivim i teže zapošljivim licima a na tržištu rada je najviše lica sa srednjom stručnom spermom, prenosi InfoKG.

I ove godine grad Kragujevac će kod Nacionalne službe zapošljavanja konkurisati sa pet mera aktivne politike zapošljavanja: javne radove za 15 osoba sa invaliditetom, subvencije za zapošljavanje 25 teže zapošljivih lica, subvencije za samozapošljavanje 28 lica, program za dva pripravnika sa visokim nivoom kvalifikacija i ove godine prvi put program za tri pripravnika sa srednjim nivoom kvalifikacija.

U periodu od 2021. godine do 2023. godine iz budžeta grada Kragujevca će za mere aktivne politike zapošljavanja biti opredeljeno 30 miliona dinara i to devet miliona u ovoj godini, 10 miliona u 2022. i 11 miliona dinara u 2023. godini.

Ukupan budžet za trogodišnje mere aktivne politike zapošljavanja je blizu 55 miliona dinara, od čega je učešće grada Kragujevca 55, a Nacionalne službe zapošljavanja 45 procenata.

Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Kragujevca za period 2021-2023 godine koji je razmatrao Gradski savet za zapošljavanje, naći će se pred odbornicima gradskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.