Simboli Kragujevca - monumentalne tvorinevine vajara Zorana Ilića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2020, 15:56

Simboli Kragujevca - monumentalne tvorinevine vajara Zorana Ilića

Krst visok 18 metara na samom ulazu u Kragujevac, spomenik "Uspenje" u samom centru grada kao i figure kralja Aleksandra Karađorđevića i Jovana Ristića na gradskim trgovima postali su simboli Kragujevca i nezaobilazne slike na razglednicama. Sve ove monumentalne tvorevine delo su kragujevačkog vajara Zorana Ilića.

Kragujevački vajar Zoran Ilić nakon 25 godina rada u prosveti početkom dvehiljaditih prebacuje se u direkciju za urbanizam gde je radio na projektima uređenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grada. Tako su i nastali spomenici koji su postali simboli Kragujevca i nezaobilazna mesta kako na fotografijama turista tako i na razglednicama grada.

"Pojavilo se pitanje malo i oko uređenja grada i došli su do toga da bi ja trebalo da se angažujem oko uređenja grada pa sam prebačen u direkciju za urbanizam gde sam uglavnom ove spomenike koje sam radio i uradio", rekao je Zoran Ilić, vajar.

Spomenik "Uspenje" postavljen je 2007. godine, nalazi se preko puta zgrade opštine i posvećen je svim poginulim Kragujevčanima u ratovima devedesetih.

"Te figure koje se penju prema vrhu su duše poginulih ljudi i ovaj spomenik nikada do kraja nije urađen kako treba zato što je otvor na vrhu gde je trebao a bude jedan laser kao jak stub svetlosti koji je trebao da se vidi", izjavio je Ilić.

Nakon toga sledi još veći izazov, rad na krstu koji je visok 18 metara na samom ulazu u Kragujevac. Iako Zoran skromno govori o svom radu krst već deset godina predstavlja simbol grada.

"Plaketa Svetog Đorđa deluje malo ali ona je skoro tri metara a Isus odnosno njegovo raspeće je šest metara. Veliki je izazov da čovek uđe u problematiku i u neke veće stvari i prvo sebi da dokaže da li može da radi to ili ne. Mislim da ću da ostanem figurativac dok sam živ, apstraktna umetnost mi nije bliska i drugačije razmišljam. Krivo mi je što nisam mogao više da ostavim", rekao je Zoran Ilić, vajar.

Pored ove dve monumentalne tvorevine Zoran Ilić je uradio spomenike kralju Aleksandru Karađorđeviću i Jovanu Ristiću koji se nalaze u samom gradskom jezgru. Zoran je deo svoje umetnosti ostavio na trgovima i ulicama Kragujevca a za svoj rad nije uzeo ni autorski honorar.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.