ŠTA SE TO DEŠAVA U KRAGUJEVCU: Šumadinci se opustili, zabeležen rast novozaraženih, među njima i devojčica (3)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2021, 08:34

ŠTA SE TO DEŠAVA U KRAGUJEVCU: Šumadinci se opustili, zabeležen rast novozaraženih, među njima i devojčica (3)

Među obolelilima od juče je i jedna trogodišnjakinja, a jedan pacijent je došao iz Rusije gde je već imao simpotome oboljenja.

- Opuštanje, druženja bez pridržavanja epidemioloških mera, ali i neshvatanje značaja vakcinacije glavni su uzroci činjenice da je Kragujevac već dva dana vodeći grad u Srbiji po broju obolelih od korona virusa. Ovo" kaže prof dr Predrag Sazdanović, direktor Univerzitetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kliničkog centra u Kragujevcu.

U Šumadiji je juče obolela 21 osoba. Među obolelima njih osmoro je vakcinisano, i to: šestoro sa kineskom, i po jedan fajzer i sputnikovom vakcinom.

- Sve pažljivo pratimo kao i do sada. Od osmoro vakcinisanih, dvoje je preležalo koronu pre oko šest meseci. Svi imaju blažu kliničku sliku i većina su porodični kontakti i nemaju veze jedni sa drugima. Otuda dolazimo do zaključka o preteranom opuštanju koja su vidljiva na svakom koraku posebno kod mladih - kaže dr Sazdanović.

Pretpostavlja se da se virusom zarazio od majke koja je se leči od korone. Najviše obolelih je od 30 do 60 godina.

- Srpski zdravstveni sistem je pokazao i u najtežim trenucima pandemije visoku profesionalnost i umeće da se se bori protiv pošasti koja je zahvatila svet. Očekujući novi talas početkom jula, mi smo intenzivno operisali onkološke i neonkološke pacijente, poslali lekare i medicinske sestre na više nego zasluženi odmor u junu. Sada se oni vraćaju osveženi za nove napore koji nas očekuju - kaže Sazdanović.

- Organizaciono smo spremili oko 100 bolesničkih postelja za novi talas kovida, koji ne priželjkujemo, ali smo spremni. Kao i u prethodnih godinu i po dana od početka epidemije. Međutim, apelujem na mlade da situaciju shvate ozbiljno kako ne bismo ponovo imali prepune bolnice, umrle.. Vakcinacija je proces od vitalnog državnog i nacionalnog interesa - kaže dr Sazdanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.