Razmena švedskih i kragujevačkih iskustava u oblasti predškolskog obrazovanja

Izvor: Kragujevac.rs, 01.Sep.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmena švedskih i kragujevačkih iskustava u oblasti predškolskog obrazovanja

Nakon uspostavljanja zvanične saradnje  i potpisivanja memoranduma o razumevanju između Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Saveza Srba u Švedskoj,u poseti Kragujevcu ovih dana boravi Mirjana Milenković, vlasnica obdaništa iz švedskog grada Vesteros sa svojih 13 zaposlenih sa ciljem da se upozna sa sistemom socijalne zaštite i brige o deci predškolskog uzrasta u Kragujevcu. Oni će u pratnji svojih domaćina posetiti jedan državni vrtić, i dva privatna - Vrabac >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i Petar Pan. Za gospođu Milenković i njene saradnike priređen je prijem u zgradi Grada kome su prisustvovali prof.dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje, Gordana Marković, načelnik Gradske uprave za vanprivredne delatnosti i Nataša Đorđević iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Naša ideja je povezivanje gradova, našeg grada Vesterosa i Kragujevca na nekom višem nivou, da radimo zajedničke projekte, da se bavimo decom, što je vrlo važno danas. Mi smatramo da osnova vaspitanja dece počinje upravo u obdaništu i to postaje temelj za ceo život - rekla je Mirjana Milenković.

Posetu kragujevačkim vrtićima, ona i njeni zaposleni iskoristiće da razmene iskustva i primere dobre prakse.Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja potpisala je u januaru mesecu ove godine memorandum o saradnji i razumevanju sa Savezom Srba u Švedskoj. To je prvi korak koji sa ove teritorije koji treba da dovede do jačanja veza između matice i dijaspore, naročito u ekonomskom smislu i kontekstu.

- Današnja poseta je jedna od posledica te inicijative, odnosi se na oblast socijalne zaštite, a to je briga o predškolskoj deci, ali to je tek prvi korak u saradnji. Naredni korak je poseta jedne manje delegacije iz Srbije koju će činiti direktor Regionalne razvojne agencije Šumadije i Pomoravlja i direktora Razvojne agencije Srbije, Stokholmu i Savezu Srba u Švedskoj, u novembru ili decembru, a nakon toga, očekujemo posetu delegacije srpskih preduzetnika koji rade u Švedskoj, Šumadiji i Pomoravlju, tokom koje će im biti predstavljeni investicioni potencijali naše teritorije - kaže Nataša Đorđević iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj

Profesor dr. Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje podržava ovakvu inicijativu čiji je cilj povezivanje dva grada, švedskog grada Vesterosa i Kragujevca.

- Ova inicijativa krece upravo iz oblasti obrazovanja koje je temelj svih procesa u društvu. Grad Kragujevac je raspoložen da bude partner u sadašnjem projektu koji je dobio podršku države Švedske i naravno, da budemo partneri i u nekim budućim projektima koji se tiču obrazovanja - rekao je Manojlović.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.