Protestanti u Beogradu zatražili smene u RTS-u i otkrivanje ubica Ivanovića

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestanti u Beogradu zatražili smene u RTS-u i otkrivanje ubica Ivanovića

Šesta protesna šetnja "Jedan od pet miliona" završena je večeras oko 20 časova na Studentskom trgu u Beogradu, dok su protesti podrške održani u Kragujevcu i Gornjem Milanovcu. Organizatori protesta u Beogradu zatražili su otkrivanje ubica lidera GI SDP Olivera Ivanovića, kao i smene u javnom servisu.

Na kraju protesta građani su pozvani da dođu u sredu, 16. janura na miran skup na plato Filozofskog fakulteta, kako bi odali poštu ubijenom lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Protest je protekao mirno, bez vidljivog prisustva policije u uniformama.

Kako su rekli organizatori, kada su stigli do Studentskog trga, poslednji demonstranti su se nalazili u Ulici kralja Milana kod zgrade Predsedništva.

Okupljeni su duvali u pištaljke, nosilli transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "Ustani Srbijo".

Protest je protekao mirno, bez vidljivog prisustva policije u uniformama.

Kako su rekli organizatori, kada su stigli do Studentskog trga, poslednji demonstranti su se nalazili u Ulici kralja Milana kod zgrade Predsedništva.

Okupljeni su duvali u pištaljke, nosilli transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "Ustani Srbijo".

Učesnici protesta pozvali na smene u RTS-u

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su osramotili novinarsku profesiju.

Foto: Beta / AP / Darko Vojinović

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent "Počelo je".

Organizatori protesta poručili su Bujoševiću da je "odgovoran građanima i javnom interesu, a ne političarima na vlasti", a Stefanoviću da prestane da tretira laži predsednika Aleksandra Vučića kao činjenice.

"Ostaćete upisani u istoriji kao odgovorni za sunovrat slobode medija i propast novinarske profesije", rekli su organizatori.

Nakon pauze, nastavljena je šetnja ulicom Kneza Miloša, gde su okupljeni kod Beograđanke u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali "Barbara, javi se". Sa razglasa je puštana muzička obrada priloga novinarke Barbare Životić: "Linč, silovanje, nasilje".

Organizatori protesta traže da vlast otkrije ubice Olivera Ivanovića

Organizatori protesta prethodno su na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražili od nadležnih da otkriju ubice lidera Gi SDP Olivera Ivanovića i pozvali građane da dođu u sredu, 16. janura na miran skup povodom godišnjice njegovog ubistva.

Organizatori protesta u Beogradu zatražili su od nadležnih da otkriju ubice lidera Gi SDP Olivera Ivanovića i pozvali građane da dođu u sredu, 16. janura na miran skup povodom godišnjice njegovog ubistva.

"On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dođite na miran skup bez pištaljki i ponesite sveće. Želimo da obeležimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese", kazao je jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović.

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da neće biti boljitka za Srbiju, dok je Aleksandar Vučić na vlasti.

"Mi sa Kosova ne tražimo mnogo mi tražimo da se Srbi, ne plaše Srba, a od kako je Vučić na vlasti mi se plašmo Srba", rekla je Trajković.

Ona je kazala da je Vučić priznao pravni sistem Kosova kao legala i legitiman i da zbog toga treba da isporuči Prištini Milana Radojičića koji je osumnjičen da je umešan u ubistvo Ivanovića.

"U Beogradu si ustoličio poligraf pravdu. Ne može tako Vučiću, isporuči Milana Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce i mafiju", kazala je ona.

Trajković je navela da je Vučić zalaže za ideju razgraničenja sa Kosovom, ali da takva ideja predstavlja nove patnje, ubistva i iseljavanja, protiv čega se borio Oliver Ivanović.

"On je za kompromis sa Tačijem (Hašim) i Haradinajem (Ramuš), ali ne sa vama, on je za kompromis sa svakim, osim sa čestitim i poštenim narodom", rekla je Trajković.

Foto: Beta / AP / Darko Vojinović

Prema njenim rečima, smrt Olivera Ivanovića trebalo je da pokaže da zajednički život Srba i Albanaca nije moguć, ali da se pokazalo suprotno.

"To su pokazale komšije Albanci koji su došli da ga isprate poslednji put", poručila je Trajković.

Tokom govora Trajkovićeve, građani su vikali "Izdaja, izdaja", i "Vučiću lopove".

Nakon govora, demonstranti su krenuli u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama ka trgu Slavija.

Pola sata pre početka protesta, u blizini mesta gde se ubičajeno drže govori, došao je predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM Simo Spasić. Incidenata nije bilo.

On je razvio veliki transparent sa slikom ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića na kojem piše "Ćutali ste kada je bio u zatvoru, ćutite i sad".

S druge strane tog transparenta je slika Ivanovićeve supruge Milene i na njemu su napisane njene reči - "Ne koristite našu tragediju u političke svrhe" i "Gde ste bili kad je moj Oliver bio zatvoru?".

Spasić je kazao da porodice ubijenih i kidnapovanih traže da se otkrije ko je ubio Olivera Ivanovića i da odgovorni za taj zločin budnu kažnjeni.

On je kazao da pripadnici OVK koji su otišli u Hag, ne smeju da budu svedoci, već da po komandnoj odgovornosti budu kažnjeni za zločine.

Prema njegovim rečima, porodice ubijenih i kidnapovanih su ogorčene izjavama "Albanskih terorista" koji ovih dana traže da se formira Specijalni sud za Srbe.

Protest u Gornjem Milanovcu, dočekani aktivisti kraljevačkog Lokalnog fronta

Oko 100 građana Gornjeg Milanovca okupilo se večeras u 18 časova na mirnom protestu u tom gradu u znak podrške protestima koji se subotom održavaju u Beogradu pod parolom Jedan od pet miliona, a dočekali su i aktiviste Lokalnog fronta iz Kraljeva koji pešice putuju za Beograd.

Foto: Beta / gminfo.rs

Petoro aktivista iz Kraljeva koji nose žute prsluke sa natpisom Ibarski marš, prenoćiće u Gornjem Milanovcu, a ujutru nastavljaju put ka Beogradu kako bi u sredu, 16. januara učestvovali na skupu povodom godišnjice ubistva lidera Gi SDP Olivera Ivanovića.

Prvi protest u Gornjem Milanovcu organizovan je preko društvenih mreža i na njemu nije bilo govornika.

Kolona građana u protestnoj šetnji kretala se od centralnog gradskog trga do kasarne i nazad do bolnice gde su se sreli sa aktivistima Lokalnog fronta.

Aktivsti Lokalnog frona krenuli su jutros oko 10 časova iz Kraljeva.

Kragujevac: Na protest iz potrebe za svežim vazduhom

Učesnici protesta "Budi jedan od pet miliona-Kragujevac" večeras su od predstavnika vlasti zatražili da govore istinu i poštuju zakone, jer je to uslov za normalizaciju društva i uređenje sistema.

"Poštovanje zakona predviđa da se ne sme zelenašiti, a umesto toga izbacuju nas iz kuća na ulice i prete policijom i vojskom. Odgovaraće za to", rekao je na protestu na Đačkom trgu popularni bloger Nenad Maksimović.

On je dodao da su se građani okupili zato što je ulica jedino mesto u mraku gde se ne trguje povlasticama, za razliku od institucija sistema gde je sve moguće.

"U njima nažalost i pozicija i opozicija dele plen", dodao je Maksimović.

Poručio je da su građani na protestima zbog potrebe za "svežim vazduhom" koji je više od 20 godina zatrovan lažima, mržnjom i podelama.

Foto: Beta

Na skupu se čulo skandiranje "ne" svima koji "jašu" građane već 30 godina i koji su "izbrisali građanski Srbiju".

Jedan od organizatora protesta novinar u penziji Milan Šerifović rekao je da će ove demonstracije izroditi novog lidera, pametnijeg, obrazovanijeg, mlađeg i lepšeg.

On je pročitao pismo podrške građanima Kragujevca koje je uputila poznata glumica Gorica Popović.

Najavio je da će naredni protesti i dalje biti organizovani subotom.

Protest u Kragujevcu počeo je u 18 časova okupljanjem na platou ispred Robne kuće u centru grada odakle su građani krenuli u protestnu šetnju do Đačkog trga gde je bilo više od 2.000 građana.

Na Đačkom trgu je protest počeo desetominutnim zviždanjem, posle čega se nekoliko građana obratilo učesnicima protesta.

Protesti u Kragujevcu organizuju se u znak podrške demonstrantima u Beogradu, koji su večeras protestvovali šesti put.

Prvo okupljanje građana u Beogradu je organizovano je 8. decembra pod nazivom "Stop krvavim košuljama", a drugo 15. decembra pod nazivom "Hajde da se prebrojimo".

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.